Lezing door Dominique Gondry: James Ensor, verrassend anders!

Dominique groeide op in Oostende, volgde er middelbare school en ging daarna bij de marine aan de slag. Eens gepensioneerd volgde hij cursus reisleider en gids regio kust met de Oosteroever als specialisatie. Hij is ook stadsgids bij de Oostendse gidsenkring Lange Nelle, boekenwurm in zijn vrije tijd, vrijwilliger bij Oostende voor Anker en ... Ensorkenner.

De familie Ensor-Haegheman, in het bijzonder James Ensor, voerde tussen 1883 en 1924 een zeer intensieve en vooral openhartige correspondentie met de bevriende familie Rousseau-Hannon.
Een reeks van 374 handgeschreven brieven, post- en adreskaartjes gericht aan deze familie werd 'getranscribeerd' en samengebracht in een nieuw boek “Avec le noble crayon – Lettres de James Ensor à la famille Rousseau”.
Deze brieven brengen heel wat nieuwe feiten aan het licht. We krijgen een zeer persoonlijke inkijk in het leven, reilen en zeilen van de familie Ensor-Haegheman. Het geeft ons een ander beeld van James Ensor en de wijze waarop hij met collega's, vrienden en familie omging.
Ensor laat ons toe een kijkje te nemen in zijn diepste zielenroerselen. Liefde, gezondheid, ziekte, euforie, melancholie, depressie en opperste geluk zijn de bindmiddelen voor een boeiend verhaal. Dat levert ons alvast een verrassend andere kijk op zijn leven, drijfveren, psyché en oeuvre.
Aan de hand van een aantal werken en paragrafen uit het boek neem Dominique je mee op een ontdekkingsreis "James Ensor: Verrassend anders!”

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Canticleer

Organisatie

Bibliotheek De Haan

Filter op categorie