Art-nouveau-tegeltableau molen Wenduine weer thuis

Gepubliceerd op vrijdag 2 december 2022 9.51 u.
Het unieke tegeltableau, dat de Hubertmolen van Wenduine uitbeeldt, en vroeger aan de gevel van hotel Savoy in Wenduine pronkte, is teruggekeerd naar onze gemeente.

Het paneel maakte deel uit van een ensemble van vier kleurrijke tegeltableaus, die tussen 1908 en 1996 de gevel van het iconische hotel Savoy in Wenduine sierden. De keramische panelen zijn vervaardigd in de ‘Manufacture de Céramiques Décoratives d’Hasselt’, één van de toonaangevende keramiekfabrieken destijds in ons land.

Centraal in de vier panelen stond het toerisme. Het waren beelden van de Spioenkop, de Hubertmolen, een vrouw met opgeheven glas en een wijnboer. Met het laatste beeld wilde men vermoedelijk de boodschap geven dat de potentiële gast in het hotel terecht kon voor een uitgelezen selectie wijnen.

Bij het slopen van het gebouw in 1996 werden de panelen voorzichtig verwijderd. Het gemeentebestuur besliste toen om het paneel van de Spioenkop aan te kopen en aan het Wielingencentrum te hangen. De drie andere belandden bij een Nederlandse kunstverzamelaar.

Recent bood de verzamelaar het paneel van de Hubertmolen te koop aan en het gemeentebestuur was er als de kippen bij om het paneel terug naar De Haan te halen. Het paneel zal nu worden gerestaureerd.