Auguste Piccard

Auguste Piccard, geboren op 28 januari 1884 in Bazel, Zwitserland, staat bekend als de excentrieke, geniale professor. Als ingenieur en fysicus begon hij zijn academische carrière in Zwitserland. Hij ontwierp de Triëste, een duikboot die in 1960 voor het eerst het diepste punt van de oceaan bereikte. Eerder had hij al een primeur door met een luchtballon naar een recordhoogte te stijgen.

In 1922 kwam hij naar België, waar hij aan de Université libre de Bruxelles (ULB) de kans kreeg om een nieuwe leerstoel fysica uit te bouwen. In 1927 poseerde hij op de Solvay Conference voor een van de beroemdste groepsfoto’s ooit: 'The Most Intelligent Photo Ever Taken'. Op deze foto staan 29 wetenschappers, waaronder 17 Nobelprijswinnaars zoals Albert Einstein, Niels Bohr, Marie Curie en Max Planck.
Hij bleef in Brussel wonen tot 1940. Hij kwam terug naar België in 1947 en bleef tot 1954.

In de jaren 1950 bracht hij zijn paasvakanties in De Haan door, in de inmiddels verdwenen Villa Duingenot. Hij kon streng optreden tegenover jongens die hutten bouwden langs de Driftweg, en sprak hen kordaat aan als ze takken van de bomen afbraken.

Piccards werk leverde hem niet alleen wetenschappelijke erkenning op, maar ook een plek in de populaire cultuur. Hergé baseerde het personage professor Zonnebloem in de Kuifje-strips op Piccard, compleet met zijn slungelachtige verschijning en bril.

   

Bron:
Auguste Piccard: topgeleerde, pionier en stripheld. (z.d.). Testerep Magazine. https://www.vliz.be/testerep/nl/2024-03-auguste-piccard-topgeleerde-pionier-en-stripheld