Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is een kleine, zwart-wit gestreepte steekmug die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De naam suggereert misschien een groot insect, maar deze mug is slechts 4 tot 5 millimeter groot. In Vlaanderen wordt de tijgermug steeds vaker gezien. Zijn aanpassingsvermogen en vermogen om in verschillende klimaten te overleven, maken de bestrijding van de tijgermug een uitdagende taak.

Hoe herken je de Aziatische tijgermug?

De tijgermug is eenvoudig te herkennen aan zijn opvallende zwart-witte uiterlijk. Deze mug heeft een wit streepje dat over zijn zwarte rug loopt, wat hem onderscheidt van andere muggen. Ondanks hun relatief kleine formaat, vallen tijgermuggen op door hun specifieke kleurpatroon. Hun vleugels hebben geen vlekjes. Een ander kenmerk is dat het uiteinde van hun achterpootjes wit is. Bovendien zijn tijgermuggen overdag actief, wat hen extra hinderlijk maakt.

Wat zijn de risico's van de tijgermug?

De tijgermug is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel voor een aantal risico's zorgen. De beten van de tijgermug kunnen erg jeuken en irriteren, en in sommige gevallen kunnen er allergische reacties optreden. Bovendien kan de tijgermug virussen overbrengen zoals dengue, zika en chikungunya veroorzaken. Deze ziekten komen in België op dit moment niet voor, maar de kans bestaat dat dit in de toekomst kan veranderen. Daarnaast kan de massale aanwezigheid van tijgermuggen leiden tot aanzienlijke overlast, zowel voor mensen als voor dieren. 

Wat kan je zelf doen?

Geef tijgermuggen geen lift

De tijgermug jaagt overdag, van ‘s middags tot ’s avonds. In tegenstelling tot onze steekmuggen die vooral in de schemering en ’s nachts actief zijn en liever wachten tot je stilzit om je te bijten, gaat de tijgermug je achterna. Ze achtervolgt je tot in de wagen en lift zo dikwijls mee tot in onze streken. Keer je na je vakantie uit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland met de wagen terug naar huis, let er dan op dat je de tijgermug geen lift geeft. Check je wagen ook na een stop op een snelwegparking.

Verhinder de kweek van tijgermuggen

Elke steekmug, en dus ook de tijgermug, heeft water nodig om zich voort te planten. Geen grote moerassen, beken of vijvers maar wel een plasje water op een afdekzeil, in een goot of op een plat dak. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen. Zelfs al drogen die soms uit, hun eitjes kunnen gemakkelijk een droogteperiode overleven. Doe daarom preventief het volgende:

  • Verwijder of vermijd plasvorming.
  • Laat emmers en kruiwagens met water niet langer dan een week staan.
  • Dek watertonnen af met muggengaas zodat er geen mug in of uit kan.
  • Reinig je dakgoot regelmatig en vermijd plasvorming op platte daken door er bijvoorbeeld grind of zand te leggen.

Investeer niet in gif maar in biodiversiteit

Steekmuggen, waaronder de tijgermug, staan op het menu van vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers, libellen… Die dieren zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de tijgermug op een ecologisch verantwoorde manier. Zorg dus voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters in je tuin: een vogelnestkastje, een vleermuizenkast, plaats voor andere insecten en spinnen of een bio-diverse tuinvijver - alle bee(s)tjes helpen.

Rood koper helpt ook tegen de tijgermug. Leg bijvoorbeeld een koperdraad of enkele eurocenten in de dakgoot, in het afvoerputje of een andere plaats met stilstaand water. Rood koper vertraagt en belet de goede ontwikkeling van de muggenlarve.

LET OP! Ga niet zelf aan de slag met bestrijdingsmiddelen; laat dit aan professionals over.

Heb je een tijgermug gezien? Meld het!

Heb je een tijgermug gezien, dan kan je dit melden op de website www.muggensurveillance.be. Hierna volgt eventueel onderzoek en bestrijding.

Bijlagen