Benjamin eindelijk op zijn definitieve plek

In Wenduine lopen de herinrichtingswerken aan het voormalige ‘dierenparkje’ vlot. Vandaag kreeg het kunstwerk Benjamin van Maen Florin er zijn definitieve plek. De werken aan het park zullen eind dit jaar klaar zijn.

Het voormalig dierenparkje ter hoogte van Park Leopold II in Wenduine, ondergaat momenteel een grondige opknapbeurt. Het park wordt omgevormd tot een echt buurtpark, met een petanquebaan, bankjes, speeltoestellen én een volière met vogels.

De werken lopen vlot: de nieuwe paden zijn aangelegd en de speeltoestellen worden eerstdaags geplaatst. Daarna wordt de beplanting aangelegd.

Vandaag kreeg ook het imposante beeld ‘Benjamin’ zijn definitieve plek in het park. Het beeld van de Belgische kunstenares Maen Florin werd door de gemeente aangekocht in het kader van de Kunsttriënnale Beaufort. Het stond eerst in de duinen nabij het voetbalveld van Wenduine, maar het was al van bij het begin de bedoeling om het beeld na de heraanleg hier in het parkje te plaatsen. Tijdens de werken kreeg het een tijdelijk plaatsje op de rotonde ter hoogte van de Manitobahelling, maar daar komt volgend jaar een nieuw kunstwerk van Beaufort 2024.

Het beeld met zijn kenmerkende lange oren, dat maar liefst 2.400 kg weegt, werd vakkundig verplaatst door de gespecialiseerde firma Helix Art & Technics.

Niet alleen het voormalig ‘dierenparkje’ in Wenduine, maar ook het stuk duinen tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde en de nabijgelegen parking worden heringericht.

Deze heraanleg is een gezamenlijk project van de Vlaamse overheid (Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust), die eigenaar is van het duingebied, en de gemeente De Haan.

Het duingebied ging net voor de zomer al terug open. Hier is het wandelpad opnieuw aangelegd, waardoor het nu beter toegankelijk is. Er werd ook heel wat onthard en de invasieve uitheemse beplanting werd verwijderd. Er ligt ook een nieuw uitkijkpunt, waar wandelaars kunnen genieten van het zicht op de zee en de duinbossen. Ook de karakteristieke Spioenkop werd opgefrist met nieuwe verflaag.

Ook de parking wordt vernieuwd: hier komen meer dan 20 extra parkeerplaatsen, 3 laadpunten voor elektrische voertuigen en fietsenstallingen. Ook het fietspad dat over de parking loopt en de Leopold II-laan met de Koninklijke Baan verbindt, wordt opnieuw aangelegd.

Gepubliceerd op  vrijdag 27 okt 2023 om 11:00 uur