"Benjamin" strijkt neer in Wenduine

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021 10.11 u.
Het imposante beeld "Benjamin" van de Belgische kunstenares Maen Florin is aangekomen in Wenduine. Dit 3 meter hoge kunstwerk zal vanaf 27 mei te te bezichtigen zijn in het kader van Beaufort.

De gemeente De Haan neemt al vanaf de eerste editie deel aan Beaufort. Voor deze zevende editie van de Triënnale voor de hedendaagse kunst aan zee is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

De keuze van de kunstwerken is in handen van de curator, Heidi Ballet en zij koos, in samenspraak met het gemeentebestuur van De Haan, voor het werk van de Belgische kunstenares Maen Florin 'Benjamin'. 

De sprookjesachtige pop van Florin belichaamt een eenzaam ‘anders-zijn’. We krijgen er maar moeilijk grip op. Vooral de ezelsoren doen vragen rijzen. Zit Benjamin op straf en wacht hij op verlossing? Speelt hij de koppige ezel of is hij deemoedig en wijs? Met haar hybride sculptuur vraagt Florin om ons ongemak ten opzichte van de ‘Ander’ niet uit de weg te gaan, maar eerder onder ogen te zien.

Het beeld van Maen Florin werd door de gemeente aangekocht. Het zal eerst te bezichtigen zijn bij het voetbalveld in de duinen van Wenduine, maar zal daarna verhuizen naar het dierenpark van Wenduine, dat eerst gerenoveerd wordt.

Er komt ook nog een tweede - tijdelijk - kunstwerk, van de Amerikaan Jimmie Durham, op het rondpunt aan de Ringlaan.

Beaufort 21 loopt van 27 mei tot 7 november 2021. 
Alle informatie vind je op www.beaufort21.be