Brugse afvalintercommunale roept inwoners op om afvalophalers hart onder de riem te steken tijdens hitte

Gepubliceerd op woensdag 24 juli 2019 10 u.
IVBO, de afvalintercommunale voor Brugge en Ommeland, lanceerde online een oproep naar haar inwoners om deze week extra waardering te tonen voor het werk van de afvalophalers.

Met temperaturen die donderdag tot 37°C kunnen gaan, krijgen zij het de komende dagen immers zwaar te verduren tijdens hun rondes. Een fris drankje, een schaduwrijk rustplekje, een duim omhoog of gewoonweg het correct aanbieden van afval kan daarbij het verschil maken.

Met temperaturen die rond de 30°C schommelen en donderdag zelfs 37°C kunnen halen, is het ophalen van afval huis-aan-huis meteen een pak zwaarder voor de vele afvalophalers van IVBO die dagelijks de baan op gaan. Naast de verplichte veiligheidskledij en veiligheidsschoenen die zij dragen, is het werk dat ze uitvoeren sowieso al fysiek zwaar door de vele kilometers en kilo’s.

Om hen de namiddaghitte zoveel mogelijk te besparen, besliste IVBO eerder al om de ophalers deze week de mogelijkheid te geven een uurtje vroeger te starten met hun ronde. De ophaalwagens rijden daarbij al om 6 uur ’s morgens uit in plaats van 7 uur zoals gewoonlijk.

Hoewel de ophalers, conform de wettelijke maatregelen, dagelijks gekoeld water meekrijgen op ronde en er afhankelijk van de temperaturen ook extra rusttijden ingelast kunnen worden, lanceerde de Brugse afvalintercommunale via sociale media ook een - ondertussen gretig gedeelde - oproep naar de inwoners van Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke – de negen aangesloten gemeenten – om mee te helpen de afvalophalers extra te ‘soigneren’.

Burgers kunnen bijvoorbeeld steeds hun waardering voor de afvalophalers tonen door hen iets fris aan te bieden, een plekje in de schaduw te voorzien voor een korte pauze of simpelweg een glimlach, goedendag of duim omhoog te geven. Ook door afval correct aan te bieden, zoals het bundelen van papier en karton met een touwtje en ervoor te zorgen dat de afvalzak niet te zwaar is, wordt het werk van de ophalers al meteen een stukje lichter.