Composteren

Waarom composteren?

De helft van onze huisvuilzak vullen we met keuken- en tuinafval. Dit afval verschilt van alle andere afval omdat we het opnieuw kunnen gebruiken als bodemverbeteraar in onze tuin: als compost. Keuken- en tuinafval scheiden van ander afval en het hergebruiken als compost heeft grote voordelen voor het milieu. Dat afval hoeft immers niet meer te worden verbrand of gestort. Storten of verbranden kost ruimte, energie en geld waar je niets voor terugkrijgt. Ook kan er zo flink wat bespaard worden op de aankoop van huisvuilzakken.
Composteren is eenvoudig. In de ideale kringlooptuin is er geen afval. Je gebruikt de plantenresten samen met keukenresten om er waardevolle compost van te maken, een zegen voor de planten in jouw tuin.

Wat kan je composteren?

  • aardappelschillen
  • schillen van citrus- of andere vruchten
  • groenteresten
  • eierschalen
  • doppen van noten
  • theebladeren en -zakjes
  • koffiedik en filters
  • papier van de keukenrol
  • kleine hoeveelheden etensresten (rauw)
  • mest van kleine huisdieren (bv. cavia)
  • verwelkte snijbloemen en kamerplanten
  • versnipperd snoeihout
  • haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen
  • gemaaid gras
  • bladeren
  • onkruid
  • resten uit groente- en siertuin

Composteren kan op verschillende manieren

Groente-, fruit- en tuinafval kan je thuis verwerken via een compostvat of een compostbak.

In een vat of bak is het composterende materiaal beschermd tegen zowel regen als uitdroging. Daarom is composteren in een vat of bak makkelijker dan met de traditionele composthoop.

Alle info over thuiscomposteren vind je op de website van VLACO.

Een compastvat kopen

De hogere overheid (OVAM) verleent geen subsidies meer, maar momenteel kan je wel nog compostvaten kopen op het recyclagepark. 

Een compostvat kost 40,00 euro per stuk (zolang de voorraad strekt).