Composteren

Waarom composteren?

De helft van onze huisvuilzak vullen we met keuken- en tuinafval. Dit afval verschilt van alle andere afval omdat we het opnieuw kunnen gebruiken als bodemverbeteraar in onze tuin: als compost. Keuken- en tuinafval scheiden van ander afval en het hergebruiken als compost heeft grote voordelen voor het milieu. Dat afval hoeft immers niet meer te worden verbrand of gestort. Storten of verbranden kost ruimte, energie en geld waar je niets voor terugkrijgt. Ook kan er zo flink wat bespaard worden op de aankoop van huisvuilzakken.
Composteren is eenvoudig. In de ideale kringlooptuin is er geen afval. Je gebruikt de plantenresten samen met keukenresten om er waardevolle compost van te maken, een zegen voor de planten in jouw tuin.

Wat kun je composteren? 

Aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groenteresten, eierschalen, doppen van noten, theebladeren en -zakjes, koffiedik en filters, papier van de keukenrol, kleine hoeveelheden etensresten (rauw), mest van kleine huisdieren (bv. cavia), verwelkte snijbloemen en kamerplanten, versnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen, gemaaid gras, bladeren, onkruid, resten uit groente- en siertuin.

Composteren kan op verschillende manieren

Op het recyclagepark verkopen wij voortaan niet alleen de bekende compostvaten maar ook compostbakken uit kunststof. In een vat of bak is het composterende materiaal beschermd tegen zowel regen als uitdroging. Daarom is composteren in een vat of bak makkelijker dan met de traditionele composthoop.
Een compostvat is ongeveer 0,3 m³ groot en daarom alleen geschikt voor keukenafval en kleine hoeveelheden tuinafval. Voor de grotere tuin raden we een systeem van twee of drie compostbakken aan. Elke compostbak is ongeveer 1 m³ groot.

Compostmeesters

De gemeente telt een aantal compostmeesters bij wie je met vragen of problemen terecht kunt. Zelf composteren kan op verschillende manieren: het compostvat, de compostsilo, de compostbak… Je kunt ze bekijken op het gemeentelijk recyclagepark.
Voor meer informatie over composteren thuis, kun je steeds terecht op het gemeentelijk recyclagepark of bij de milieudienst.

Bedrag

Zowel de bakken als de vaten worden gesubsidieerd via OVAM en de gemeente.
Prijs compostbak : € 60,00 per stuk
Prijs compostvat : € 20,00 per stuk