Coronavirus in onze gemeente

Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020 13 u.
De laatste updates over genomen maatregelen Noodnummer: 059/24 21 00 - noodplanning@dehaan.be

We updaten dagelijks de veelgestelde vragen betreffende het coronavirus.
Klik hier om naar de pagina te gaan.

__________________________________________________________________________

15/03/2020 - 20:00u
Er werd een lijst met veel gestelde vragen (FAQ) opgemaakt naar aanleiding van de maatregelen die de verschillende overheden genomen hebben tegen de verspreiding van het coronavirus.

Deze lijst zal dagelijks aangevuld worden met de wijzigingen die de overheid doorvoert en de relevante vragen die we ontvangen.
Nieuwe en geüpdatete berichten komen bovenaan de lijst worden tegen een blauwe achtergrond weergegeven.
 
Vragen kunnen steeds gesteld worden via het noodnummer 059 24 21 00 of via e-mail naar noodplanning@dehaan.be.
 
Ook de ministeriële besluiten m.b.t. COVID-19 maatregelen en de federale fase worden op de website gepubliceerd:

Ministerieel besluit COVID19 maatregelen
Ministerieel besluit COVID19 federale fase

__________________________________________________________________________

12/03/2020 - 23:00u
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van De Haan, conform de beslissingen van de hogere overheden, volgende beslissingen genomen, voorlopig voor de periode t.e.m. 19 april:

Activiteiten afgelast

  • Alle publieksactiviteiten die de gemeente organiseert, worden geschrapt. Waar mogelijk wordt er een andere datum gezocht. Het gaat bv. om optredens in het kader van het cultuurabonnement, Sneukeltoer, Veloopzwem, Tasty Belle Epoque...
  • Alle publieksactiviteiten in gemeentegebouwen worden geannuleerd. Er wordt met de organisatoren een nieuwe datum gezocht. Het gaat dan om activiteiten en vergaderingen van jeugdbewegingen, verenigingen, enz.; maar ook over bv. de toneelvoorstellingen van De Scutelieden.
  • Alle recreatieve evenementen (sport, cultuur, enz.), zowel van de overheid als van particulieren of verenigingen, worden geschrapt. Voor de details verwijzen wij naar de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.

Scholen

Conform de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad worden de lessen opgeschort, maar staan de scholen in voor de opvang van kinderen die anders enkel bij de grootouders terecht kunnen, en van kinderen van ouders die o.m. in de zorgsector werken.

Cafés, restaurants

Conform de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad gaan cafés en restaurants dicht, volgens de bepalingen van de raad.

Gemeentelijke gebouwen

Sportcentrum, zwembad, bibliotheek, dienstencentra en publieksvoorzieningen OCMW worden gesloten voor het publiek. De gemeentelijke diensten zijn wel bereikbaar op afspraak. Afspraken kunnen gemaakt worden via telefoon of e-mail. De nummers en e-mailadressen zijn te vinden op https://www.dehaan.be/contact

Dienstverlening blijft

U kunt uiteraard een beroep blijven doen op de gemeentelijke diensten (bouwaanvragen, uittreksels, inschrijvingen…). Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op de gemeentelijke website, of neem via e-mail of telefoon contact met ons op.
De poetsdienst vanuit het OCMW zal minder vaak bij de mensen langsgaan. Ook huisbezoeken van de sociale werkers e.d. zullen enkel doorgaan in dringende gevallen. Voor informatie over de activiteiten en de gemeentelijke dienstverlening: 059 24 21 00 en noodplanning@dehaan.be

Algemene tips

Het is belangrijk dat wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, want ook al lopen we zelf misschien weinig risico, we kunnen het virus wel overbrengen naar bejaarden of mensen met een geringe weerstand. Daarom:

  • was vaak je handen
  • geef geen zoenen of handdrukken
  • vermijd drukke plaatsen
_______________________________________________________________________

11/03/2020 -14:40u
Onze burgemeester is voortdurend in contact met de gouverneur en de regering. De afspraak is dat wij straks onze maatregelen eenduidig bekend zullen maken, samen met die van de hogere overheden. Dat zal in de loop van deze namiddag gebeuren. Hou dus onze Facebookpagina en website in de gaten.