Coronamaatregelen tijdens de eindejaarsperiode

Gepubliceerd op maandag 14 december 2020 8.30 u.
De burgemeester nam een burgemeestersbesluit voor de eindejaarsperiode en informeerde alle plaatselijke handelaars.

Hier de brief van de burgemeester:

Geachte handelaar,

De eindejaarsperiode komt er aan en dat vraagt extra inspanningen tegen de verspreiding van COVID-19. Er wordt immers veel volk verwacht aan de kust en velen van ons hebben wel eens zin in een feestje… De besmettingscijfers zijn echter nog steeds onrustwekkend en in De Haan hebben wij de laatste dagen nog steeds geen dalende curve. Integendeel. Wel besmettingen in alle wijken en ook vrij veel overlijdens. Daardoor zijn er extra maatregelen nodig.

Wij kennen de instructies van het recentste Ministerieel Besluit, en u kent de protocollen die voor uw sector gelden.

Er is de voorbije weken ook intensief overlegd tussen burgemeesters en gouverneur. De gouverneur nam ook zelf enkele bijzondere maatregelen. Voor het grondgebied van onze gemeente hebben wij een en ander samengebracht en verfijnd in een burgemeestersbesluit. Daardoor gelden in onze gemeente niet alleen de regels van de hogere overheden, maar ook enkele specifieke regels voor onze gemeente.

Gedurende de hele Covidperiode hebben wij geprobeerd om de gezondheid van onze inwoners en onze gasten te beschermen en onze lokale economie zoveel mogelijk te ontzien.

Wij vragen u de komende weken uw “creativiteit” te bedwingen en – naast de algemene regels die voor uw zaak gelden - ook écht rekening te houden met de volgende regels, die in onze gemeente gelden van 18 december (5u ’s morgens) tot 15 januari (12u ’s avonds).

- Op het grondgebied van de gemeente De Haan is het consumeren van alcoholische dranken op openbaar domein (op straat, in parken, duinen, strand, dijk, bos…) verboden.

- Horeca kan takeaway aanbieden. Dat betekent dat mensen vooraf een bestelling plaatsen (telefonisch, via website, via mail…), die gaan afhalen en in gesloten verpakking meenemen naar huis. Bij die maaltijd mogen ook alcoholische dranken verkocht worden, om mee te nemen naar huis, dus in een gesloten recipiënt. Tussen 20u en 5u mag er nergens alcohol verkocht worden.

- Raamverkoop: hiermee bedoelt men het verkopen van voeding en drank via uitstalraam, chalet, toog… Enkel wie voor 15 november 2020 aan raamverkoop deed, mag dat de komende periode blijven doen.

Raamverkoop is gericht op onmiddellijke consumptie. Bijvoorbeeld ijsjes, wafels, pannenkoeken, croque uit het vuistje, garnaalkroket, koffie…, die men meeneemt en op een zekere afstand van de plaats van aankoop, consumeert. In de onmiddellijke omgeving van het verkooppunt blijven staan, mag niet. Daar mogen ook geen alcoholische dranken bij verkocht worden!

- Terrasmeubilair moet u verwijderen of ontoegankelijk maken.

- Voor inname van openbaar domein is er uiteraard steeds een bijzondere vergunning nodig.

- In winkels moet er een afstand van minstens 1,5 meter tussen elke klant worden gegarandeerd. Er is slechts 1 klant per 10m2 toegestaan. Mondmaskers zijn verplicht.

- Is de zaak meer dan 400m2 groot, dan is een telsysteem nodig en een circulatieplan (looprichtingen aanduiden op de vloer).

- Ontsmettingsmateriaal moet voorhanden zijn en het handvat van winkelkarretjes en -manden moet na elk gebruik ontsmet worden.

- Kerstmarkten, jaarmarkten, braderies enz. zijn verboden.

- Zijn ook verboden: vuurwerk, wens- en feestballonnen, geluidskanonnen, open vuren, kerstboomverbrandingen… Ook op privéterrein!

- In uw tuin mag u wel een vuurschaal of –korf, of een BBQ plaatsen. Houd u wel aan de voorschriften wat het aantal personen betreft.

Die regels zijn dus van toepassing in onze gemeente, bovenop de algemene regels van de hogere overheden.

Wij moeten samen ons best doen om de kerst- en nieuwjaarsperiode met zijn allen goed door te komen. Nog even op de tanden bijten, en hopen dat 2021 beter wordt!