Coronamaatregelen versoepeld

Gepubliceerd op donderdag 24 juni 2021 20.53 u.
Onder meer de mondmaskerplicht en looprichtingen in drukke straten worden afgeschaft.

De gemeente De Haan doet het uitstekend wat het aantal vaccinaties betreft: de gemeente staat op de derde plaats in Vlaanderen. 81% van onze 18-plussers heeft al minstens één prik gehad, de helft (50%) is al volledig gevaccineerd. Daarmee zitten we echt vooraan in de kopgroep.

Omdat er vandaag ook maar 2 besmettingen meer zijn op het grondgebied, besloot de burgemeester een aantal maatregelen te versoepelen.

De mondmaskerplicht die nu nog geldt in enkele winkelstraten, wordt opgeheven. Ook de wachtzones bij de winkels en de looprichtingen in de straten en op de dijk verdwijnen en de markten worden weer georganiseerd zoals vroeger.

De hogere overheden verplichten wel nog steeds dat je een mondmasker bij hebt en het draagt op drukke plaatsen en als je de afstand van anderhalve meter niet kunt bewaren. Ook in winkels, openbare gebouwen enz. wordt het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht door de hogere overheid.

De gemeentelijke crisiscel vergaderde in de Coronaperiode al zo’n 30 keer, en bekeek nu ook welke evenementen deze zomer door kunnen gaan. Dit was geen gemakkelijke oefening. Aan de ene kant willen wij de veiligheid van onze mensen verzekeren en nieuwe besmettingen voorkomen. Aan de andere kant moet wie van die evenementen moet leven, weer zijn boterham kunnen verdienen. En willen mensen zich weer eens goed kunnen amuseren.

De gemeente laat daarom een hele reeks evenementen doorgaan waar de gemeente weinig of geen personeel voor moeten inzetten. Deze zomer moeten immers nog steeds 30 tot 40 personeelsleden ter beschikking blijven voor het vaccinatiecentrum. Dat blijft de prioriteit voor het schepencollege.

Het eerste evenement in juli is de viering van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, op 9 juli om 20 uur in de Potinière, met een optreden van Willy Sommers. Voorts zijn er eind juli- begin augustus Yeke Yeke aan de Vosseslag en Retro sur Mer in Wenduine. Telkens voor een beperkt aantal aanwezigen, met inschrijvingen en registratie.

Het grote volksfeest Trammelant kan helaas ook dit jaar niet doorgaan, de veiligheidsvoorschriften voor zo’n groot evenement maken het niet haalbaar. Zo zou iedereen een vaccinatiepas of negatieve test moeten voorleggen. We hebben ook te veel gemeentepersoneel nodig voor zo’n grote organisatie. Volgend jaar maken we dat goed met een super-Trammelant!

Alle info rond coronamaatregelen en vaccinatie voor onze gemeente vind je hier