Covid Safe Ticket: wat, hoe en waar

Gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2021 11.21 u.
Vanaf 1 november moet je op heel wat (extra) plaatsen het Covid Safe Ticket (CST) voorleggen, onder andere in de horeca, fitnesscentra en op evenementen. Hier vind je meer info over het Covid Safe Ticket en het COVID-certificaat en hoe je het ook zonder smartphone kan bemachtigen.

Wat is een Covid Safe Ticket?

Met het Covid Safe Ticket (CST) kan je bewijzen dat je ofwel minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus of een recente negatieve coronatest hebt afgelegd.
De geldigheidsduur van die coronatest is afhankelijk van precieze test die je hebt afgelegd. Een PCR-test is geldig vanaf de dag van de test plus twee dagen. Een snelle antigeentest is geldig vanaf de dag van de test plus één dag.

Hoe raak ik aan een Covid Safe Ticket?

De makkelijkste manier is via de smartphone. Daarvoor moet je de gratis CovidSafeBE-app downloaden en installeren.
Na installatie moet je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.
Als je naar je coronapas gevraagd wordt, moet je de QR-code tonen. Degene die de pas vraagt kan die dan scannen. Er wordt ook naar je identiteitskaart gevraagd, zodat ze kunnen nagaan dat je niet met iemand anders zijn coronapas op stap bent.

Wat als ik geen smartphone heb of niet zo computervaardig ben?

Ook zonder smartphone is het mogelijk om aan een coronapas te geraken. Een COVID-certificaat op papier kan ook gescand worden bij het binnenkomen van de horeca of bij evenementen.

Mijn burgerprofiel

Je kan het COVID-certificaat thuis of ergens anders (laten) afdrukken. Hiervoor log je in op Mijn burgerprofiel.
Aanmelden kan met itsme, uw eID en een kaartlezer, of een beveiligingscode via mobiele app of sms.
Je COVID-19 certificaten vindt u op de aparte tab ‘COVID-19’. 

In de bibliotheek

In bibliotheek Canticleer (Grotestraat 10, De Haan) zijn er een aantal internetcomputers beschikbaar, waar je je COVID-certificaat kan afdrukken. 
Breng zeker je eID en je pincode mee. 
Een zwart-witprint kost 0,05 euro. 

Per post

Een andere optie om van thuis uit het COVID-certificaat te bekomen, is om dit per post te laten opsturen door de Vlaamse Overheid (opgelet: er is gemiddeld één week wachttijd).
Aanvragen kan via de telefonische Helpdesk op het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur). 

Waar heb ik het Covid Safe Ticket nodig?

  • Bij publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten,
  • In de horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaats vinden),
  • In schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema's, musea en (indoor) pret- en themaparken