De Haan stuurt geen enkele factuur meer uit

Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020 17.53 u.
Het schepencollege van De Haan besliste om voorlopig geen enkele factuur meer te sturen naar de mensen.

De mensen hebben nu met het coronavirus andere zorgen. Over de facturen van de gemeente hoeven ze nu alvast niet te piekeren. Facturen helemaal kwijtschelden is vandaag niet aan de orde. Er moet afgewacht worden hoe de crisis verloopt en op het einde de balans opmaken. Het is ook belangrijk eerst te weten welke ondersteunende maatregelen de federale en Vlaamse overheid uiteindelijk allemaal nemen, bv. om handelaars en ondernemers te helpen. Dan pas kan de gemeente met kennis van zaken bekijken waar nog een extra ondersteuning nodig is.

Voldoende buffer

Deze coronacrisis zal ook voor onze gemeente extra uitgaven aan de ene kant en minder inkomsten aan de andere kant meebrengen. Er is echter een buffer waarmee we de komende maanden door kunnen komen, ook al bevriezen we enige tijd onze inkomstenstroom. Voor mensen die het nu al financieel moeilijk hebben, kan onze maatregel een duwtje in de rug zijn.

“Geen enkele factuur sturen” betekent bv. dat de belastingen op tweede verblijven, de milieubelastingen, inname openbaar domein, enz. nu niet ge├»nd worden, en dat bv. ook aanmaningen m.b.t. onbetaalde facturen voorlopig niet gebeuren. In De Haan gaat het om een bedrag van 8,1 miljoen euro.