De nieuwe blauwe zak is er!

Gepubliceerd op vrijdag 26 maart 2021 11.44 u.
Sinds 1 april werkt ook onze gemeente met de nieuwe blauwe zak. En dat is goed nieuws, want vanaf nu mogen alle plastic verpakkingen bij het PMD. Dat betekent een pak minder restafval, en veel meer recyclage. 

In de PMD-zak mochten voorheen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf april allemaal in dezelfde zak stoppen. 

Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram minder restafval per persoon per jaar. Een goede zaak voor het milieu, én voor je portemonnee. 

Wie nog maar pas een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven geldig. Vanaf april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. 

De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: het gemeentehuis, de toerismekantoren, in de winkel…

Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buiten zetten als vroeger. 

Een uitgebreide folder met alle details ontving je reeds bij je thuis. 

Toch nog een sorteertwijfel? Ga naar www.betersorteren.be

De vuilniszakken worden milieuvriendelijker 

Door de nieuwe sorteerregels voor de PMD-zak komt er zeer veel ruimte vrij in de huisvuilzak. Indien men die verder zou aanvullen met zwaarder restafval in de plaats van het lichtere PMD-materiaal, worden de huidige huisvuilzakken veel te zwaar voor zowel de inwoners als voor de ophalers. Om ergonomische maar ook om hygiënische redenen worden de huisvuilzakken dus iets kleiner. Door de zakken kleiner te maken, wordt ook vermeden dat ze te lang binnenshuis moeten blijven staan, met alle geurhinder vandien.

Vanaf 1 april 2021 wordt de inhoud van de restafvalzakken dus kleiner (een 75 liter wordt 60 liter). De reeds eerder aangekochte huisvuilzakken mogen nog tot 31 december 2021 worden aangeboden, op voorwaarde dat het maximum gewicht van 15kg/zak niet wordt overschreden.

Wist je trouwens dat zowel de huisvuilzakken als de PMD-zakken voortaan gemaakt worden met 80% gerecycleerd materiaal? 
Om ervoor te zorgen dat deze milieuvriendelijke zakken minstens even stevig blijven, zijn ze voortaan wel extra dik. Vanaf 1 april zijn de restafvalzakken van 60 liter daarom enkel nog te koop op een rol van 10 zakken, niet langer van 20 zakken. De PMD-zakken worden wel nog steeds per rol van 20 zakken verkocht.