De zee begint bij jezelf!

Gepubliceerd op vrijdag 2 april 2021 12 u.
Bescherm je mee de zee? Verlies dan je wegwerpmondmasker zeker niet op het strand!

Plastic zakjes, flessen, sigarettenpeuken … het probleem van afval in zee is gekend.
Organisaties als Proper Strand Lopers, wetenschappers en burgers vinden regelmatig mondmaskers en ook wegwerphandschoenen en flesjes alcoholgel terug op het strand. Dit afval wordt ook aangetroffen in zee. De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt.
 
Het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal.
Mondmaskers lijken ook onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.
 
Verlies daarom je mondmasker niet! Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten. Geef de voorkeur aan een herbruikbaar mondmasker, zo verklein je de afvalberg.

Op dezeebegintbijjezelf.be vind je nog meer tips om de zee en haar bewoners te beschermen!