De Haan start met elektrische deelsteps

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019 11.42 u.
Vanaf zaterdag 4 mei start de gemeente De Haan met een pilootproject voor elektrische deelsteps. Dit is uniek want De Haan is daarmee de eerste kleinere gemeente in België waar dergelijk project wordt uitgeprobeerd terwijl de steps tot op heden nog maar enkel in grote steden geïntroduceerd zijn.

Vorige week besliste het college van burgemeester en schepenen van de Haan om, als duurzame gemeente, deze vorm van deelmobiliteit te promoten bij haar inwoners en bij toeristen. Deelsteps zijn een ideaal vervoersmiddel om korte afstanden af te leggen. Met de elektrische deelsteps kunnen onnodige korte autoritten worden vermeden en worden de centra en het openbaar vervoer voor iedereen vlotter bereikbaar.
Marleen De Soete, schepen van mobiliteit (Vooruit !) : “Een duurzaam mobiliteitsbeleid staat bij ons hoog op de agenda. We hebben besloten om dit pilootproject op te starten omdat we geloven dat deelmobiliteit een belangrijke oplossing kan zijn voor verschillende mobiliteitsissues zoals o.a. de parkeerproblematiek. Met de elektrische steps hopen we De Haan ook vlotter bereikbaarder te maken voor inwoners en toeristen. Daarenboven zijn ze een rage en geven ze onze gemeente een hip imago. We hebben dit project ook op voorhand met fietsenhandelaars afgetoetst.”

100 steps
In totaal zullen er 100 elektrische steps worden verspreid over De Haan en zijn deelgemeenten. Het gebruik ervan is eenvoudig. Met een app vind je op je smartphone de dichtstbijzijnde step die je me een scancode kan ontgrendelen. Na gebruik, parkeer je de step. De kostprijs voor een rit bedraagt éénmalig 1 euro om te ontgrendelen en 15 eurocent per minuut. ’s Avonds worden de deelsteps verzameld om ze te deponeren op één van de hotspots binnen de gemeente.
Mathieu Delbarge, schepen van leefmilieu (Open – NVA) : “We hebben besloten om dit pilootproject te doen met een beperkt aantal deelsteps met nauwe data-opvolging die ons zal toelaten om de steps op een verantwoordelijke en veilige manier in te zetten. Daarenboven zal de snelheid van de steps op bepaalde plaatsen worden beperkt en zullen bepaalde gebieden ook niet toegankelijk zijn met de steps. Het piloot project loopt tot en met 30 juni 2019, waarna het college het project zal evalueren.”

Zaterdag 4 mei zal Flash, de firma die het concept heeft ontwikkeld, aan het Koninklijk Plein en op de Zeedijk-De Haan uitleg verschaffen aan de gebruikers, dit vanaf 10:00u.
De e-scooters worden aangestuurd via de smartphone van de gebruiker. Apps zijn te downloaden van de App-store of google-play. De kostprijs voor het ontgrendelen van de step bedraagt 1 euro. Voor het gebruik betaal je 15 eurocent per minuut.