Digibanken

Digitale hulp nodig? Kom naar een digibank!

Niet iedereen is digitaal vaardig. Sommige mensen kunnen wat extra hulp of opleiding gebruiken. Ken of ben jij zo iemand? Dan ben jij hartelijk welkom in een van onze digibanken. 

Digitale oplossingen die je vooruit helpen

Met de computer je cv opmaken of een opleiding zoeken, mails versturen, online betalen, tax-on-web invullen, met Smartschool werken, videobellen met je smartphone, een premie online aanvragen, met een app een trein- of busticket betalen … Je hebt het zelf misschien al meegemaakt: dat is allemaal niet zo eenvoudig als het wel lijkt. De digibank-vrijwilligers bieden digitale hulp én oplossingen. Ze doen dat rustig aan en leggen alles stap voor stap uit. Dat doen ze gratis en met veel plezier. Je leert op jouw tempo hoe het moet. Zo helpen de digibank-vrijwilligers je weer vooruit. 

Benieuwd hoe de digibank jou kan helpen? Stap gerust binnen in de digibank in je buurt, de digibank-vrijwilligers staan klaar om je te helpen.

Locaties

Digipunt Kerklommer
Kapellestraat 7

Digipunt Sociaal Huis
Markt 2

Meer info

Inhoud

Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020) ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben mensen in een kwetsbare positie een ongelijke toegang tot technologie, zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Met de oprichting van lokale digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:

  • Gelijke toegang tot digitale technologie door laptops, schermen en andere hardware voorwaardelijk beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld via een uitleendienst.
  • Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden, bijvoorbeeld door IT-materiaal te herstellen.
  • Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten zoals de digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, Tax-on-web…

Digibanken voorzien in een open en laagdrempelig aanbod op vlak van alle 3 de doelstellingen. Dit kan, onder meer, tot uiting komen in een uitleendienst voor laptops, een inzamelpunt voor tweedehands hardware (laptops, tablets…), opleidingen rond het basisgebruik van een laptop, een open helpdesk, etc.

De Vlaamse overheid ondersteunt de opstart van digibanken via diverse oproepen en flankerende acties, zoals procesbegeleiding.

Dit project kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht en het Europese Herstelfonds (RRF).

Regelgeving

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot vaststelling van de regels voor de toekenning van projectfinanciering voor digibanken.