Duingebied in Wenduine terug open

Gepubliceerd op dinsdag 27 juni 2023 13 u.
De werken aan het duingebied en het dierenparkje In Wenduine verlopen vlot. De duinen zullen vanaf 1 juli opnieuw toegankelijk zijn voor wandelaars. De parking blijft voorlopig afgesloten.

In de duinen is de invasieve uitheemse beplanting, zoals rimpelroos, verwijderd. Er is ook heel wat onthard: de paden in asfalt zijn verdwenen en het wandelpad is opnieuw aangelegd in kleiklinkers, waardoor het nu beter toegankelijk is. Op het nieuw verzonken uitkijkpunt in cortenstaal kunnen wandelaars nu uitrusten en genieten van het zicht op de zee en de duinbossen.

Ook het betonplatform rond de Spioenkop werd terug genivelleerd en gerestaureerd en de uitkijktoren zelf kreeg een nieuwe verflaag.

Momenteel is het dierenparkje aan de beurt. Het parkje wordt omgevormd tot een echt buurtpark, met een petanquebaan, bankjes en speeltoestellen. Als alles klaar is krijgt het imposante beeld 'Benjamin' van kunstenares Maen Florin, dat door de gemeente werd aangekocht in het kader van de Kunsttriënnale Beaufort, er ook zijn definitieve plek.

Daarna starten de werken aan de parking: hier komen meer dan 20 extra parkeerplaatsen, 3 laadpunten voor elektrische voertuigen en fietsenstallingen. Ook het fietspad dat over de parking loopt en de Leopold II-laan met de Koninklijke Baan verbindt, wordt opnieuw aangelegd.

Het heraangelegd duingebied zal op 1 juli terug open zijn voor wandelaars. De parking blijft nog afgesloten tot het einde van de werken.

Om de parkeerdruk tijdens het toeristische seizoen in Wenduine op te vangen wordt een voorlopige randparking voorzien aan de Brugsesteenweg (ter hoogte van het kruispunt met de Steenovenstraat). Deze - onverharde - parking zal kosteloos toegankelijk zijn van 15 juni tot 15 oktober 2023.