Erfgoedpluim

Sinds 2020 reiken we de Erfgoedpluim uit aan voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden. In dat jaar vierden we het 25-jarige bestaan van de bescherming van de villawijk ‘de Concessie’ als dorpsgezicht.

Villa Cocorico

Villa Cocorico (2023)

Wenduinesteenweg 46

Deze karaktervolle villa met Normandische inslag dateert van circa 1910, de garage werd bijgebouwd in 1937. Het is een mooi voorbeeld van de cottage-architectuur uit de belle époque.

Deze villa staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed maar is geen beschermd monument. De eigenaars konden dus geen gebruik maken van een erfgoedpremie, maar renoveerden desondanks hun villa. Het metselwerk, het dak en het schrijnwerk werden vernieuwd en de gevel herschilderd, en dit allemaal met respect voor het behoud van de originele kenmerken.

Omwille van de goede erfgoedzorg en zijn positieve uitstraling naar de omgeving, verdient Villa Cocorico deze erkenning.

Villa La Chaumière

Villa La Chaumière (2023)

Koninklijke Baan 31

Deze kustvilla dateert van het interbellum. De villa staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed en maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht ‘De Haan Concessie’. Voor de restauratie hebben de eigenaars hierdoor wel kunnen genieten van een erfgoedpremie.

Blikvanger van het pand is het rieten dak met de glooiende dakkapellen en geornamenteerde dakrand. Dit dak en het schrijnwerk werden volgens de regels van de kunst gerestaureerd door een gespecialiseerde firma.

De keuze voor stro als dakbedekking is niet alleen een historische maar ook een milieubewuste keuze. Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het isoleert goed en zorgt voor een lagere energiefactuur. Dankzij de waardevolle restauratie is de villa opnieuw een mooie blikvanger en draagt ze bij tot de herkenbaarheid en de identiteit van de Concessie.

Hoeve Spyckergoed

Hoeve Spyckergoed (2022)

Zandstraat 2

Hoeve Spyckergoed is een van de oudste hoeves in Klemskerke. Ze werd in de 14e eeuw gebouwd als schaaphofstede voor de Sint-Bertijnsabdij bij Saint-Omer. Later werd de hoeve eigendom van het bisdom van Brugge en in de 16de eeuw deed ze dienst als molenaarshoeve van de tegenoverliggende Spyckermolen. Nadien kwam de hoeve in handen van enkele adellijke families, maar sinds 2015 is ze eigendom van de huidige eigenaars die de boerderij van 2016 tot 2019 renoveerden tot een functionele en duurzame woning, met behoud van zoveel mogelijk historische waarden.

Villa Elza

Villa Elza (2021)

Zeedijk-Wenduine 68 

De tweelingvilla Elza-Malvina werd net voor de Eerste Wereldoorlog in eclectische stijl gebouwd. Het zijn twee van de laatst overgebleven belle-époquevakantiewoningen aan onze kust en de allerlaatste op de zeedijk van Wenduine. Qua vormgeving, indeling en volume sluiten ze aan bij de 19e-eeuwse architectuur. De villa’s werden – wegens hun architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde – in 2005 beschermd als monument. Villa Elza werd tussen 2008 en 2012 volledig gerestaureerd.

 

 

 

 

 

Grand Hotel Belle Vue

Grand Hotel Belle Vue (2020)

Koninklijk Plein 5

Het imposante hotel is gebouwd in 1912 op een driehoekige plattegrond waarvan de drie hoeken beklemtoond worden door een toren. Een ware blikvanger bij het binnenkomen van de villawijk. Na de restauratie in 2006 verrees een hedendaags hotel met een klassenvolle uitstraling en een duidelijke knipoog naar het verleden. Bij de restauratie is een mooie balans gevonden tussen het functionele en de erfgoedwaarde. Niet simpel, enerzijds zijn er de strenge bepalingen van Onroerend Erfgoed vermits het gebouw deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht en anderzijds is er ook het wettelijke kader omtrent hoteluitbating. 

Villa Why not

Villa Why not (2020)

Rubenslaan 11

Deze cottagevilla uit 1929 werd volledig gerestaureerd volgens 21e-eeuwse technieken maar met behoud van het 20e-eeuwse karakter. Het is een mooi voorbeeld van een romantische villa in Engels-Normandische stijl. Een van de blikvangers is de driezijdige erker met toren.
De villa draagt bij tot de herkenbaarheid, de identiteit en aantrekkelijkheid van de villawijk ‘de Concessie’.

Ook interessant