Erfgoedpluim voor Villa Elza

Gepubliceerd op vrijdag 10 december 2021 13 u.
Het gemeentebestuur reikt dit jaar voor de tweede keer een Erfgoedpluim uit. Die gaat dit jaar naar Villa Elza, dat op de zeedijk in Wenduine ligt.

De tweelingvilla Elza-Malvina werd net voor de Eerste Wereldoorlog in eclectische stijl gebouwd. Het zijn twee van de laatst overgebleven belle-époquevakantiewoningen aan onze kust en de allerlaatste op de zeedijk van Wenduine. Qua vormgeving, indeling en volume sluiten ze aan bij de 19de-eeuwse architectuur. De villa’s werden – wegens hun architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde – in 2005 beschermd als monument. 

Villa Elza werd tussen 2008 en 2012 volledig gerestaureerd, iets wat heel wat moed en doorzettingsvermogen vergde van de eigenaar, die moest weerstaan aan de druk van projectontwikkelaars. 

Voor de restauratie ontvangt de eigenaar nu dus de ‘Erfgoedpluim’ van de gemeente. 

Met deze ‘pluim’ wil het bestuur voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden in de kijker zetten en de eigenaars die hun erfgoedpand volgens de regels van de kunst hebben gerestaureerd, een schouderklopje geven.

De Erfgoedpluim wordt uitgereikt op basis van 4 criteria, waarop Villa Elza hoog scoorde: 

Respect voor de erfgoedwaarden en behoud van de authenticiteit: de eclectische voorgevel met neoclassicistische elementen is volledig bewaard gebleven. Ook in het interieur zijn heel wat van de oorspronkelijke elementen bewaard gebleven, zoals de vloeren en het schrijnwerk, de trappen, muurkasten en een marmeren schouw…. Bij de restauratie werden er zowel voor binnen als buiten zoveel als mogelijk originele materialen en methoden gebruikt. 

Meerwaarde voor de omgeving: de villa heeft een grote architecturale, stedenbouwkundige én culturele waarde: het is een uniek restant van het 19de-eeuwse - begin 20ste-eeuwse zeefront, dat intussen nagenoeg verdwenen is. De zeedijkvilla, met een schaduwrijk terras en een uniek vergezicht, is ook een stille getuige van het elitair kusttoerisme anno 1900. 

Vakmanschap: Het gebouw is kwalitatief gerestaureerd tot een vakantiewoning naar hedendaagse normen en comfort, o.l.v. het Architectenbureau Baro. 

Duurzame erfgoedzorg: de eigenaars slaagden erin te weerstaan aan de lokroep om de villa te slopen en te vervangen door een appartementsgebouw. Integendeel: ze herstelden het gebouw volgens de regels van de kunst. 

En de eigenaars blijven geëngageerd, want intussen werd ook een erfgoedpremie toegekend voor de volledige renovatie van de achterliggende dienstwoning ‘Villa Ernest’.