Gemeente vergroent haar wagenpark

Gepubliceerd op maandag 14 juni 2021 15.09 u.
De gemeente kocht 3 nieuwe voertuigen op CNG (aardgas) aan voor de dienst Werken in Eigen Beheer.

Deze aankoop kadert in het de vergroening en verduurzaming van het gemeentelijk wagenpark. 

Eén van de grote pijlers in het meerjarenplan van de gemeente is het vergroenen en verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark. Deze aanpassing kadert ook binnen het goedgekeurd actieplan van het Burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot te reduceren.

De gemeente wil dus het goede voorbeeld geven en vervangt nu dus drie gemeentelijke dieselvoertuigen van meer dan 14 jaar oud (Euro 3) door 3 CNG voertuigen. Aardgas of CNG (compressed natural gas) is immers een goed alternatief voor diesel- en benzinewagens.

CNG biedt heel wat voordelen t.o.v. diesel of benzine: er is 95% minder uitstoot van fijne deeltjes en 30% minder CO2-uitstoot. CNG is 10 à 12% goedkoper dan diesel en ongeveer 30% goedkoper dan benzine. CNG-wagens zijn ook zuiniger, waardoor de gemeente in totaal 40 à 60% op de brandstofprijs bespaart. Het tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen, veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto. CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn en een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel.

Iveco Maenhout Brugge levert 2 lichte vrachtwagen: één met achterwaartse kipper voor de groendienst en één met open bak voor de dienst logistiek. Voor de elektriciens werd een Fiat Ducati bestelwagen met gesloten laadruimte aangekocht bij FCA Fleet. 

Het gaat om een investering van ongeveer 130.000 euro, die kadert binnen de raamovereenkomst met Fluvius. In het totaal beschikt de gemeente nu over 5 voertuigen op CNG en 1 volledig elektrisch voertuig.