Grote nieuwe hondenzone in de Duinbossen

Gepubliceerd op donderdag 23 december 2021 10.51 u.
De nieuwe hondenzone aan de Zwarte Kiezel is klaar. Honden kunnen er naar hartenlust spelen, zonder andere recreanten voor de voeten te lopen.

Op 20 oktober 2021 werd het nieuwe beheerplan voor de Duinbossen van De Haan goedgekeurd door minister Zuhal Demir. De komende jaren zal Natuur en Bos, samen met de gemeente De Haan en de afdeling Kust, alles in het werk stellen om dit unieke gebied aan de kust nog beter in te richten, zodat de natuurwaarden nog stijgen en er voor de recreant nog meer te beleven valt.

Omdat er alsmaar meer vraag is naar een zone waar honden vrij los mogen lopen, wilde Natuur en Bos zo snel mogelijk een nieuwe hondenzone inrichten. En die is nu klaar. 

Elke gezonde hond kan zich in deze, volledig omheinde, zone van 1,2 hectare volop uitleven. Het is een stukje bos met Corsicaanse dennen, er staan zitbanken en er zijn houtstapels aangelegd zodat de honden naar believen kunnen spelen, terwijl de baasjes hun honden op het gemak in het oog kunnen houden.

Let wel, een hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ horen dan ook te worden opgeruimd. De gemeente heeft daarom vuilnisbakken geplaatst, die ze regelmatig zal leegmaken.

Je kunt de hondenlosloopzone gemakkelijk terugvinden vanop de parking aan de Zwarte Kiezel. Van daaruit is het ongeveer honderd meter wandelen, in de richting van De Haan, naar de hondenlosloopzone.

Om de rust in de kwetsbare natuur te bewaren, uit respect voor andere bezoekers en voor je eigen veiligheid is het verplicht om honden in de rest van het bos aan de leiband te houden.

Een overzicht van alle hondenzones vind je op www.natuurenbos.be/hondenzones

Meer informatie over de redenen waarom honden aan de leiband moeten in bos en natuur, lees je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.