Hondenweide aan Kennedyplein

Gepubliceerd op woensdag 22 januari 2020 18 u.
Nog dit voorjaar komt er een hondenweide op de wijk Vosseslag. Een hondenweide is een afgebakende, omheinde groenzone waar honden onder toezicht van hun baasjes in alle veiligheid vrij mogen rondlopen en spelen.

"De hondenweide zal een ontmoetingsplaats zijn waar hondenbezitters bijeenkomen en waar alle hondenrassen zich kunnen uitleven, rennen en spelen", zegt milieuschepen Mathieu Delbarge, die het initiatief nam voor deze realisatie. "Op de meeste plaatsen - ook in het bos - ben je verplicht om je hond aan de lijn te houden. Hondenbezitters vragen meer en meer om hondenweiden te voorzien. Wij willen aan deze vraag tegemoetkomen", stelt hij.

In het kader van de heropmaak van het beheerplan Duinbossen, bekijkt het Agentschap Natuur en Bos, samen met het gemeentebestuur, of er in de andere deelgemeenten ook mogelijkheden zijn voor dergelijke hondenweiden.

Gevarieerde groenzone

De hondenweide krijgt een plaats op de grasvlakte naast het parkeerterrein aan het Kennedyplein. Die heeft een oppervlakte van 1.100 vierkante meter, en is nu een braakliggend perceel dat geen bestemming heeft. De dienst Werken in Eigen Beheer zal het terrein aanleggen. "Een omheining uit kastanjehout zal de weide afsluiten", vertelt schepen Christine Beirens, verantwoordelijk voor Werken in Eigen Beheer. "Tegen de omheining - langs de twee lange zijden van de weide - wordt veldesdoorn aangeplant. De loopweide zal toegankelijk zijn voor de bezoekers via één ingang: een sluis met een klaphekken zal vermijden dat de honden uit de weide ontsnappen. In de weide komen twee zitbanken en een 12-tal bomen om een interessante en gevarieerde zone te creëren."