Deze winter toch terug schaatsplezier

Gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2022 12.30 u.
Na een zorgvuldige afweging van mogelijke alternatieven komen de geplande natuurijspistes in parkdomein La Potinière en op de Markt van Wenduine er deze winter toch. De gemeente neemt wel maatregelen om de energiekost zo laag mogelijk te houden.

Ook in De Haan dwingt de energiecrisis het gemeentebestuur om te besparen waar kan. Daarom stond ook hier het plaatsen van de ijspistes tijdens de wintermaanden ter discussie. Sommigen vonden dat het plaatsen van ijspistes in deze tijden niet kan omdat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Anderen vonden dan weer dat mensen ook in deze tijden recht hebben op winterse ontspanning en dat de lokale economie daar wel bij vaart.

Gezocht naar alternatieven

Daarom werd gezocht naar alternatieven.
Een piste met synthetische platen is zeer duur. Met een huurprijs van meer dan 59.000 euro, kost een synthetische piste van 300m² bijna het dubbele van een natuurijspiste. Bovendien vielen de kunstschaatspistes in 2019 niet in de smaak bij schaatsers, wat bleek uit de vele klachten die het bestuur toen kreeg. 

Ook een rolschaatspiste zonder overdekking is duurder dan een natuurijspiste en bleek vorig jaar in Wenduine geen succes. 

Na onderzoek en berekening blijken natuurijspistes dus het goedkoopst en meest belevingsvol te zijn.
Daarenboven moet de gemeente de bestaande contracten met de uitbaters, die zelf moeten investeren in chalets en een programmatie terwijl de gemeente de ijspistes moet voorzien, naleven. Zo niet, betaalt de gemeente een schadevergoeding. 

Energiebesparende maatregelen

Het gemeentebestuur kiest daarom voor een compromis: de natuurijspistes in De Haan en Wenduine worden behouden, maar er worden belangrijke maatregelen genomen om de energiekost terug te dringen.
Zo zullen de pistes kleiner zijn, 200 m² i.p.v. 300 m², en – net als vorig jaar – overdekt. Ook kiezen we voor de technisch meest geavanceerde piste, met een dunnere ijslaag, 7cm i.p.v. 14cm, en een extra isolatielaag onder het ijs. Zo ligt het energieverbruik beduidend lager.

Beide pistes draaien op het elektriciteitsnet. Luide en vervuilende generatoren op benzine zijn niet meer nodig omdat de gemeente investeerde in zwaardere elektriciteitskasten. 

Het uiteindelijke verbruik werd door de energiedeskundige berekend op ca. 2.300 euro per piste. Het oorspronkelijk geraamde verbruik, gebaseerd op de cijfers die andere gemeenten noemden, bleek dus overdreven. 

Ook de periode waarop de schaatspistes open zijn wordt ingekort, wat nog een vermindering van het verbruik betekent.
De schaatspistes gaan open op woensdag 21 december 2022, om de scholen en sociale instellingen toch nog de kans te geven om in de laatste dagen voor de vakantie te komen schaatsen, en sluiten hun deuren op het einde van de kerstvakantie.