James Ensor

Over Ensor weten we dat hij in de jaren dertig regelmatig in De Haan werd opgemerkt. Toen was hij reeds een beroemd kunstenaar. In 1929 had in Brussel een grote retrospectieve plaats. Bij die gelegenheid verleende koning Albert hem de titel van baron.

Geboren in 1860 in Oostende als zoon van een Engelse vader en een Vlaamse moeder, studeerde hij in 1876 eerst aan de academie van zijn geboortestad en van 1877 tot 1880 aan de academie te Brussel. Hij vestigde zich in 1881 definitief in Oostende waar hij bleef tot zijn dood in 1949.

Vermits het charmante De Haan met de kusttram vanuit Oostende gemakkelijk bereikbaar was, mogen we veronderstellen dat James Ensor bij zijn uitstappen af en toe de badplaats aandeed. Zekerheid hebben we daaromtrent in het jaar 1933: in dat jaar werd Ensor in Brussel uitgeroepen tot 'Prins der schilders' en onderscheiden met het Franse Légion d'Honneur. Voor dat laatste kwam de Franse minister Anatole de Monzie naar Oostende en op 2 augustus 'tafelden' Anatole de Monzie, James Ensor, Albert Einstein en A. Croquez in de Cœur Volant in De Haan.