Je woning veiliger maken? Kom naar de toelichting op “1 dag niet”

Gepubliceerd op donderdag 16 augustus 2018 10 u.

Datum? Vrijdag 26/10/2018
Wanneer? 10u tot 12u.
Waar? 
Inkom Bibliotheek De Haan. Grotestraat 10, 8420 De Haan.

Van je woning een veilige plek maken: dat staat centraal bij “1 dag niet.” Vaak hechten we immers pas belang aan de beveiliging van onze woning wanneer we het slachtoffer zijn geweest van een inbraak. Er wordt in België nochtans vastgesteld dat er meer dan 6 inbraken per uur worden geregistreerd!

Nu de donkere maanden naderen, is het tijd om je af te vragen wat je kan doen om inbraken te voorkomen. In de strijd tegen inbraak wordt er daarom door vele partners samengewerkt om de vijfde nationale actiedag “1 dag niet” te organiseren op 26 oktober. Op deze dag worden er doorheen België namelijk talrijke initiatieven georganiseerd waar je kan nadenken over veiligheidsmaatregelen voor je woning.

De eerste stappen bij inbraakpreventie

Naar aanleiding van de infosessie kan je zelf al verschillende maatregelen nemen om je woning veiliger te maken. Met volgende goede gewoonten voor inbraakpreventie ben je inbrekers al een stapje voor:

  • Steeds de deuren en ramen op slot doen. Doe dit zelfs bij een korte afwezigheid.
  • Verberg aantrekkelijke voorwerpen zoals een laptop, smartphone, GPS…
  • Geef de indruk dat er iemand aanwezig is in je woning: gebruik verlichting met tijdschakelaars of vraag aan je buren om de rolluiken omhoog en omlaag te doen.

Je voorwerpen nog veiliger achter slot en grendel?

Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur van gemeente De Haan. Ze komt gratis naar je toe om de zwakke punten in de beveiliging van je woning te analyseren. Bovendien geeft ze ook aanbevelingen om de risico's te verminderen. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel niet langer!

De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen. Zo kan je deuren bijvoorbeeld beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet. Ook de beveiliging van de ramen mogen zeker niet vergeten worden. Mogelijkheden hierbij zijn vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten of gelaagd glas. 

Interesse? Wacht niet langer en maak een afspraak met je diefstalpreventieadviseur.

Vera Jonckheere
Gemeentebestuur De Haan
Dienst Publieke Ruimte - Veiligheid, mobiliteit, energie en duurzaamheid
Leopoldlaan 24, 8420 De Haan
059 24 21 15
vera.jonckheere@dehaan.be

Ook op de website www.1dagniet.be kan je terecht voor tips over inbraakpreventie. Je kan ze er vinden in verschillende vormen: affiches, folders, postkaarten, video's en zelfs een app. Via deze app kan je niet alleen de zwakke plekken van je woning op het vlak van de veiligheid analyseren maar ook je waardevolle voorwerpen registreren.