Kardinaalsmutsstippelmot gespot!

Gepubliceerd op maandag 7 juni 2021 13.02 u.
Momenteel vind je er heel wat in de Duinbossen, van de Vosseslag tot Wenduine.

Wie de voorbije dagen in de Duinbossen ging wandelen, zag misschien dit - wat vreemd en akelig - verschijnsel: aan sommige struiken hangen veel witte webben, met daartussen geelbruine rupsen met twee rijen zwarte stippen. Geen paniek, dit is het werk van de Kardinaalsmutsstippelmot. 

Deze nachtvlinder uit de spinselmottenfamilie legt haar eitjes op de wilde kardinaalsmuts. Zij vreten de struik kaal en hullen ze in een waas van witte spinseldraden, wat er heel spookachtig kan uitzien.

De Kardinaalsmuts beschermt zichzelf doordat de takken groen zijn en bladgroen bevatten. Zo kan de voedselproductie gewoon doorgaan. Als de rupsen als vlinders zijn uitgevlogen, maakt de struik in rap tempo nieuwe bladeren. In het najaar tooit de struik zich met prachtige vruchten die wat weg hebben van mutsen van kardinalen, vandaar de naam. Lijsters, mezen en roodborstjes smullen dan van de zaden. Wij mensen mogen alleen toekijken, want de zaden zijn voor ons heel giftig.

Maar ook al ziet het er dus wat raar uit, je hoeft je geen zorgen te maken! Laat ze ook zeker hangen, want ze zijn goed voor onze natuur en worden binnenkort prachtig mooie vlinders!