Klaar voor winterprik

Gepubliceerd op zaterdag 18 januari 2020 16.32 u.
Naar aanleiding van een mogelijke winterprik in de loop van deze week zet de dienst Werken in Eigen Beheer Haan zijn strooiwagens weer klaar. Het gemeentebestuur houdt een 40-tal personeelsleden ter beschikking om de veiligheid te garanderen op en langs straten en wegen.

"De weersvoorspellingen worden voortdurend gevolgd om vooral preventief te kunnen strooien. Dat strooien gebeurt nu ook gps-gestuurd, waardoor er veel efficienter gewerkt kan worden", vertelt schepen Christine Beirens, bevoegd voor werken in eigen beheer. "Dit leidt er toe dat er minder strooizout verloren gaat, waardoor enerzijds nutteloze kosten worden vermeden, maar anderzijds ook het milieu er wel bij vaart." Het gemeentebestuur beschikt over een strooiwagen met gps-systeem die de routes waar gestrooid wordt, bijhoudt en waarbij het strooisysteem automatisch ingesteld wordt op de breedte van de weg. Daarnaast kan ook een multi-car met zoutpekel ingezet worden op de fietspaden, en is er een tractor met strooi-installatie.

Eigen voetpad vegen is verplicht!
Het gemeentebestuur rekent ook op de inwoners om de stoep vóór de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Dit is en blijft nog steeds een wettelijke verplichting, maar is vooral een teken van burgerzin en verantwoordelijkheidsgevoel tegenover de andere mensen.