Kusterfgoed

Erfgoedcel Kusterfgoed werd in 2015 opgericht door de gemeenten Middelkerke, Oostende, Blankenberge en De Haan om het culturele erfgoed van de kustregio veilig te stellen voor toekomstige generaties. Ondertussen is in 2020 ook Bredene toegetreden tot de erfgoedcel. Erfgoed is een verzamelbegrip voor alles wat we overerven van vorige generaties en het bewaren waard vinden. De erfgoedcel werkt voornamelijk rond roerend en immaterieel erfgoed.

Kusterfgoed is het aanspreekpunt voor lokale erfgoedzorgers- of liefhebbers voor advies over archiefwerking, behoud en beheer, digitalisering, educatie, ontsluiting en communicatie. Daarnaast ondersteunt Kusterfgoed verenigingen, instellingen of personen die zich inzetten voor het lokale erfgoed via subsidies en een logistieke uitleendienst.

De erfgoedcel zet samen met verschillende partners ook eigen projecten op om het lokale culturele erfgoed in de kijker te plaatsen en door een groot publiek te laten ondekken. Zo stond 2016 in het teken van de zeezegeningen en papieren strandbloemen. Het project ‘Zoet, zout en zand’ zette in 2017 de eetcultuur op het strand in de kijker. In 2018 ging de erfgoedcel op zoek naar de sporthelden van de kust. Benieuwd wat de erfgoedcel nog allemaal van plan is? Schrijf je in op de maandelijkse publieksnieuwsbrief via www.kusterfgoed.be.

In juni 2018 lanceerde de erfgoedcel Beeldbank Kusterfgoed (www.beeldbankkusterfgoed.be). De beeldbank herbergt meer dan 73.000 oude foto’s, prentbriefkaarten, affiches en andere erfgoedobjecten. Over De Haan vind je heel wat prentbriefkaarten over de kust en tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog. Bovendien werkt de gemeente nauw met erfgoedcel Kusterfgoed samen om nieuw beeldmateriaal op te sporen, te registreren en online te plaatsen op de beeldbank. Heb je zelf sprekende foto’s onder het stof liggen? Plaats ze op Beeldbank Kusterfgoed en help het verleden bewaren.

In de Raad van Bestuur van Kusterfgoed wordt de gemeente De Haan vertegenwoordigd door schepen Rudi Cattrysse en gemeenteraadslid Marleen Maes.

Meer info

Je kunt de erfgoedcel bereiken via info@kusterfgoed.be of op het nummer 059 270 770. Na afspraak ben je welkom op het kantoor van Kusterfgoed in de Zandvoordeschorredijkstraat 289A in Oostende.

www.kusterfgoed.be

www.facebook.com/erfgoedcelkusterfgoed