Maak de Click!

Gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021 15.30 u.
Help mee in de strijd tegen zwerfvuil.

Zag je ook al de knalroze vuilnisbakken in de straten van De Haan? Wel, door je vuilnis of zwerfvuil daarin te deponeren kun je Circulair Ucoins verdienen die je kan inwisselen bij de deelnemende handelaars!

De Haan was in 2020 de eerste gemeente die in het innovatieve project stapte om meer verpakkingsafval buitenshuis in te zamelen en zwerfvuil tegen te gaan.

De Click zet bewoners en bezoekers aan om hun afval - net als thuis - ook buitenshuis in de juiste afvalbak te gooien. Daartoe worden ze gemotiveerd via ‘Circular UCoins’, een digitale munt die verzilverd kan worden bij de lokale handelaars. Je spaart ze door elke verpakking die je weggooit te scannen met je smartphone. Dit kan vanaf nu ook via een meer gebruiksvriendelijke app.

Wanneer verpakkingen bij het zwerfvuil terecht komen, kunnen de materialen niet gerecycleerd worden en gaan ze verloren voor de circulaire economie. De Click is dus de ontbrekende schakel in de strijd tegen zwerfvuil, omdat het verder bouwt op de sterktes van de bestaande systemen – zoals de efficiënte huis-aan-huis inzameling via de Nieuwe Blauwe Zak. 

De Click wil enerzijds een mentaliteitswijziging creëren door bewoners en bezoekers te stimuleren om hun eigen afval correct weg te gooien én zwerfvuil op te ruimen, door hen te belonen via Circular UCoins.
Anderzijds zet de Click in op het versterken van de infrastructuur en logistiek om afval in te zamelen. Naast het (bij)plaatsen van dubbele afvaleilanden voor PMD en restafval, werden op strategische plaatsen in straten en op pleinen afvalbakken opvallend aangekleed. Afval dat daarin ongescheiden wordt ingezameld, wordt in gespecialiseerde sorteercentra voorgesorteerd zodat de verpakkingen maximaal uit het restafval gerecupereerd worden voor recyclage. Uitgesorteerde verpakkingen vervolgen daarna hun gewoonlijke traject voor recyclage, samen met het huis-aan-huis ingezamelde PMD via de Nieuwe Blauwe Zak.

Hoe werkt het?

  1. Download de app van de Click via Google Play of de App Store.
  2. Scan de barcode van elke verpakking die je buitenshuis bij hebt of opraapt, en in de juiste afvalbak gooit.
  3. Spaar Circular UCoins.
  4. Ruil de Circular UCoins tegen voordelen bij de lokale handelaars. Het gaat om extra’s bij aankoop in deelnemende winkels of bij een bezoek aan de horeca.
  5. Dankjewel! 

Alle info vind je hier