Mong De Vos

Bronzen beeld van de legendarische strandjutter Mong De Vos, gebeeldhouwd door Martine Labbeke in 2006. Mong De Vos wordt uitgebeeld met zijn rug naar het strand, zijn linkerbeen steunend op een ruwe steen en een verweerde balk dragend op zijn linkerschouder. Het beeld staat op een betonnen sokkel met aan de voorzijde een gedicht van Martine Labbeke als ode aan de strandjutter.

  • Materiaal: beeld in brons, sokkel in beton
  • Afmetingen:
    • Afmetingen beeld: 1,75 meter hoog, 70 cm breed, 1 meter diep
    • Afmetingen sokkel: 80 cm hoog (boven de grond), 95 cm diep, 70 cm breed

Kunstenares: Martine Labbeke

Martine Labbeke, kunstenares uit Klemskerke, startte pas op haar 30ste een opleiding aan de Academie in Oostende waar ze haar passie voor beeldhouwkunst vond. Hoewel ze ook schilderijen maakt, vormt het driedimensionale een grotere uitdaging voor haar.

Martine Labbeke creëerde het beeld van Mong De Vos met hart en ziel: “Iedere kunstenaar, die in onze kustgemeente woont, droomt er ongetwijfeld van ooit het straatbeeld met eigen werk te mogen sieren. Al jaren liep ik met die wens rond. En dan kwam die opdracht, je duikt 6 maanden lang onder om met synthetische was de levensgrote figuur op te bouwen, om de gietvormen te maken en om na het gieten de bronzen stukken tot een geheel te monteren en af te werken. Tot de laatste dag voor de inhuldiging heb ik gepatineerd en gewreven. Daarna heb ik nog wat afgezweet bij de samenstelling van een toepasselijk stukje poëzie dat mijn vreugde om ‘mijn’ beeldhouwwerk moest illustreren. Toen officieel de vlag van Mong Devos werd afgehaald, was het niettemin even ontroerd slikken.”

Locatie

Strandtoegang Vosseslag

Bronnen

https://issuu.com/communicatieichtegem/docs/erfgoedbrochure_12__beelden

Informatieblad De Haan (oktober 2006)