Nacht van de duisternis

Gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021 11.14 u.
Op zaterdag 9 oktober 2021 is het Nacht van de Duisternis. In onze gemeente wordt de monumentverlichting aan het gemeentehuis, de kerken en de molens gedoofd. Doe jij ook mee? Doof dan je tuin- en buitenverlichting of je reclameverlichting!

Waarom een ‘Nacht der Duisternis’?

In deze campagne werkt de vereniging Preventie Lichthinder samen met tientallen gemeenten en verenigingen in Vlaanderen. Op de ‘Nacht van de duisternis’ worden openbare verlichting, monument-en klemtoonverlichting zoveel mogelijk gedoofd, om de nacht weer eens echt de nacht te laten zijn.

Er wordt immers te veel en verkeerd verlicht, zowel door overheid, industrie als de bevolking. Dat licht straalt vaak omhoog, in de richting waar geen mens er nut aan heeft, maar wel de nachtelijke natuur wordt verstoord.
 
Die verstoring is schadelijk voor mensen, dieren en planten! Zo veroorzaken lichthinder en lichtvervuiling bij mensen slaapstoornissen, en een hele reeks gezondheidsproblemen. Tegelijk is de verstoring van de nachtelijke duisternis schadelijk voor het leven van nachtdieren, evenals voor de ontwikkeling en groei van heel wat planten.
 
Naast de schade aan de nachtelijke natuur vormt de lichtverspilling ook een bron van bijkomende vervuiling, want voor dit verspilde licht werd ook energie opgewekt… wat zelf ook heel wat vervuiling veroorzaakt…
 
Voor de ‘Nacht van de Duisternis’ slaan gemeenten en verenigingen de handen in elkaar, om de bevolking dank zij deze activiteit opnieuw kennis te laten maken met het nachtelijk landschap. Om ons weer wat affiniteit met de duisternis te bezorgen. Om eens te meer te genieten van de pracht van de nachtelijke hemel. En belangrijk: ook met minder licht kunnen we de nodige en gewenste veiligheid verzekeren!
 

Doe mee!

De gemeente dooft tijdens de nacht van de duisternis de monumentverlichting aan het gemeentehuis, de kerken en de molens. 

Maar ook jij kan je steentje bijdragen, bijvoorbeeld door je tuin- en buitenverlichting te doven. Ben je een handelaar, dan kan je ook je reclameverlichting doven. 

Zo kunnen we nog eens onbezorgd naar de sterren kijken!

Lees meer op nachtvandeduisternis.be