Nacht van de duisternis - 14 oktober 2017

Gepubliceerd op zaterdag 7 oktober 2017 8 u.
Licht uit, ogen open
Het is in Vlaanderen en dus ook in De Haan nog erg moeilijk om veel sterren aan de hemel te zien. Eandis en BBL roepen alle gemeenten op om de verlichting zoveel mogelijk te doven op deze avond want te veel verlichting is niet zonder gevolgen. We besparen heel wat geld door minder te verlichten én we dragen op die manier bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. De natuurlijke dag- en nachtcyclus wordt verstoord door het overmatige licht en daar worden planten, dieren en mensen echt niet beter van.
De Haan draagt zijn steentje bij door het doven van straat- en monumentverlichting.
Maak het deze avond ook bij jou thuis gezellig knus en duister of installeer je onder een warm dekentje buiten in je tuin. Misschien zie je wel de melkweg of doe je een wens bij al dat sterrengeschitter.
Het gemeentebestuur roept bewoners, middenstanders en bedrijven op om deze actie te ondersteunen door het doven van de buitenverlichting.

Wat is lichtvervuiling?

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig en verspillend gebruik van kunstlicht.

Wat is lichthinder?

Lichthinder is de overlast die mens en dier ondervinden van kunstlicht in openlucht. Dit kan gaan van een gevoel van onbehagen en regelrechte verblinding tot verstoring van nachtelijke activiteiten. Ook planten en dieren kunnen negatieve effecten ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan desortiëntatie, aanrijdingen door lichtaantrekking, verstoring van het broedgedrag, ontregeling van bloei en bladval, enz.

Tips

Via enkele eenvoudige tips, die bovendien energiezuinig en budgetvriendelijk zijn, kan je als burger mee de lichtverontreiniging aanpakken:
  • Monteer het verlichtingstoestel best bovenaan bij het verlichten van een gebouw. Het licht straalt dan naar beneden en zo voorkom je lichtverstrooiing in de atmosfeer.
  • Besteed voldoende aandacht aan de plaats van het verlichtingstoestel, namelijk zo dicht mogelijk bij het te verlichten gebouw of object.
  • Houd het vermogen van een lamp zo laag mogelijk, zo vermijd je overbelichting.
  • Scherm felle lampen altijd goed af.
  • Vervang halogeenlampen door LED-verlichting.
  • Koppel de verlichting aan een bewegingsdetector of tijdsschakelaar, op die manier brandt het licht alleen wanneer het nodig is.
  • Reflectoren zorgen voor gratis licht en schijnen enkel wanneer ze nodig zijn, de plaatsing van reflectoren kan nuttig zijn bijvoorbeeld bij de oprit van een huis.
  • Nachtreclame ziet niemand, doof daarom reclame- en etalageverlichting op het moment dat er weinig mensen zich op straat begeven (je kan gebruik maken van een tijdschakelaar).