Netwerkavond vespawatchers

Gepubliceerd op maandag 4 september 2023 14.30 u.
Provincie West-Vlaanderen organiseert op vrijdag 22 september 2023 een netwerkavond voor vespawatchers. Dat zijn nestopspoorders van de Aziatische hoornaar.

Ze zoeken naar nesten van Aziatische hoornaar in functie van de verdelging ervan. Vespawatchers zijn momenteel een informeel vrijwilligerscircuit, die meestal opereren vanuit een lokaal netwerk.

Het provinciebestuur, samen met KONVIB (Koninklijke Vlaamse Imkerbond), werkt momenteel aan actie rond de Aziatische hoornaar. Het provinciebestuur en KONVIB hebben straks ook middelen beschikbaar om vespawatchers te ondersteunen in hun werk. Een aantal ideeën zijn reeds concreet: 

  • de ontwikkeling van een aantal teams met de zender/ontvangerapparatuur voor de moeilijke opsporingen
  • Een gratis startkit met basisbenodigdheden voor beginnende vespawatchers
  • Ondersteuning van nieuwe lokale netwerken van vespawatchers met vorming en begeleiding

De netwerkavond, in de provincieraadzaal van het provinciehuis Boeverbos, wordt de eerste provinciale bijeenkomst van West-Vlaamse vespawatchers (incl. mensen die vespawatcher willen worden).
Het doel is om enerzijds een eerste aanzet te doen om heel dit bestaande informele netwerk op kaart te krijgen en anderzijds met huidige en toekomstige vrijwilligers zélf in gesprek te gaan over wat als de grootste nood ervaren wordt tijdens het vespawatchen.

Ben je vespawatcher, of wil je het worden, schrijf je dan nu in voor deze bijeenkomst.

Ik schrijf me in!