Nieuwe “chillplek” voor tieners in de bib

Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2021 9.23 u.
In de bib kunnen kinderen van 6 tot 14 jaar sinds kort terecht in een leuke "chillplek", een gezellig en uitdagend stukje van de bib, helemaal voor hen. De herinrichting kwam er op vraag van de leden van de kindergemeenteraad en de kinderen mochten zelf ook voorstellen doen voor de inrichting.

In 2019 stelden de kinderen van de toenmalige kindergemeenteraad voor om een stukje van de bibliotheek her in te richten. Ze wilden graag een “chillplek", een gezellig, interessant en uitdagend stukje van de bib, helemaal voor hen. 

In de jeugdafdeling was tussen de prentenboeken al een kleine zithoek voorzien, maar die richt zich (door de locatie en meubilair) eerder op peuters, kleuters, en de eerste lagere graad.
Maar ook de oudere kinderen van de lagere graad, zeg maar de 6 tot 14 jarigen, bleken dus vragende partij voor een plekje op hun maat.

Tijdens een bezoek hielden ze een brainstorm, en mocht de bib ook meeluisteren en vragen stellen. De gekste voorstellen kwamen naar boven: een glijbaan, een boomhut,… maar er waren ook veel haalbaardere en functionelere ideeën, zoals zitzakken, een podium, usb-oplaadpunten voor smartphones, rekken op wielen om ruimte te creëren,… Allemaal leuke ideeën, die de bib ook zouden versterken op het vlak van jeugdwerking en –educatie.

Op basis van deze ideeën en uiteraard rekening houdend met de budgettaire mogelijkheden, werd door medewerkers van de bibliotheek en de jeugddienst een voorstel voor de herinrichting opgemaakt en in samenwerking met de dienst Werken in Eigen Beheer gerealiseerd.

Er is gekozen voor vrolijke, maar toch rustgevende kleuren, die aansluiten bij het interieur van de bib. Om plaats te maken voor zitgelegenheid werd de adolescenten-collectie naar de volwassen collectie verhuisd en werden de rekken compacter opgesteld. Voor meubilair en inrichting liet de bib zich inspireren door andere bibliotheken en werd gezocht naar beschikbaar geschikt en duurzaam materiaal op kindermaat. De hoge stripbakken werden verlaagd en er kwam een knusse striphoek met zitzakken en laag meubilair, zoals voorgesteld door de kinderen. Er is ook een verhoogde zithoek, die dienst kan doen als podium of tribune, waarin ook een usb-oplaadpunt ingewerkt zit.