Nieuwe ecologische en volledig autonome openbare toiletten

Gepubliceerd op donderdag 6 mei 2021 15.46 u.
De toiletten zullen geplaatst worden in Harendijke, aan de Zwarte Kiezel, in Vlissegem en in Wenduine. 

Het gemeentebestuur van De Haan kocht recent 4 nieuwe toiletten aan bij de firma Kazuba en laat die dezer dagen installeren. 

Deze toiletten werken volledig autonoom, zonder water, elektriciteit en afvoer. Dit was een belangrijke voorwaarde, want op de locaties waar ze geplaatst werden is er geen elektriciteitsaansluiting, geen watertoevoer en geen afvoer. 

De toiletten zijn ook ecologisch, want ze maken geen gebruik van chemische producten, maar werken met behulp van de natuurlijke elementen wind en warmte. De constante luchtcirculatie en de warmte zorgen ervoor dat wat in het toilet terechtkomt, opdroogt.

Het gemeentebestuur wil zo inspelen op de vraag naar extra openbare toiletten, die zeker in coronatijden zeer groot is.

De toiletten worden geplaatst in Harendijke, aan de Zwarte Kiezel, in Vlissegem en in Wenduine. 

De locaties in Harendijke en aan de Zwarte Kiezel liggen op wandelafstand van de strandtoegangen en op een steenworp van de wandelpaden die erlangs lopen.
In Wenduine wordt het toilet aan de begraafplaats geplaatst. Zo kunnen niet enkel kerkhofbezoekers er gebruik van maken, maar ook de vele fietsers en wandelaars die hier de polders intrekken.
Ook in het polderdorp Vlissegem was er al langer vraag naar een openbaar toilet. Het toilet werd daar strategisch bij het kerkhof en het speelplein geplaatst.

De toiletten zijn ook toegankelijk voor mindervalide gebruikers en zullen, afhankelijk van het gebruik, een 2-tal keer per jaar geledigd moeten worden.

De gemeente nam voor de drukke maanden ook extra mensen in dienst die de toiletten netjes moeten houden.