Nieuwe verlichting op de zeedijk van De Haan

Gepubliceerd op vrijdag 9 juni 2023 15 u.
Zag je de nieuwe 'retro' verlichtingspalen op de zeedijk van De Haan al? Deze nieuwe ledverlichting is duurzaam en energiebesparend.

De gemeente nam al heel wat duurzame initiatieven, denk maar aan ontharding van de bodem, het aanplanten van nieuwe bomen en hagen, maar ook het vergroenen van het gemeentelijk wagenpark en het voorzien van extra laadpunten voor elektrische voertuigen.

Ook de omschakeling naar led bij openbare verlichting is een belangrijke stap. Ledlampen verbruiken immers veel minder, gaan veel langer mee en dimmen automatisch tot op 50% na 24u. Nu al is bijna de helft van de openbare verlichting in onze gemeente omgezet naar led. Tegen 2028 moet dat 100% worden.

Op de zeedijk in De Haan werden de oude verlichtingspalen nu vervangen door 40 nieuwe palen, met daarop in het totaal 75 armaturen. Deze nieuwe ledlampen verbruiken veel minder en zijn daarnaast ook dimbaar, wat zorgt voor nog meer energiebesparing.

In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed werd voor een ‘retro’ verlichtingspaal gekozen, die mooi past bij de stijl van de Concessie.

De armaturen en palen kregen een dubbele coating (deklaag), zodat ze extra beschermd zijn tegen de zilte omgeving van de zee.

Uurregeling van de openbare verlichting

Sinds oktober 2022 doofde de gemeente de openbare verlichting tussen 23u en 6u, ook in de weekends. Deze maatregel kwam er door de hoge energieprijzen en heeft zijn effect niet gemist: we bespaarden hiermee enkele honderduizenden euro's!

In de loop van de maand juni gaan alle lichten op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag terug uit om middernacht en gaan ze om 5 u ’s ochtends weer aan. Op vrijdag, zaterdag en zondag blijven de lichten de hele nacht aan.

Fluvius is momenteel nog volop bezig met de aanpassing van de verlichtingskasten. Daarom gaan de lichten in bepaalde straten momenteel wel nog om 23u uit. Verwacht wordt dat alle elektriciteitskasten van Fluvius zullen aangepast zijn tegen de tweede helft van juni.