Nieuwe wieken voor de Hubertmolen

Gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2022 9 u.
De authentieke Hubertmolen in Wenduine werd volledig gerestaureerd en nu werden ook de nieuwe wieken geplaatst.

De Hubertmolen, een authentieke graanmolen, die samen met het molenaarshuis aan de Ringlaan ligt, is een karakteristiek element in Wenduine.

De kleine houten staakmolen dateert uit de negentiende eeuw (1880) en werd gebouwd door de familie Hubert, een bekend molenaarsgeslacht in het Vlaamse kustgebied.
In het voorjaar van 1990 bracht een zware storm grote schade toe, in het bijzonder aan het wiekenkruis. In januari 1993 droegen de toenmalige eigenaars de molen daarom voor een symbolisch bedrag over aan de gemeente De Haan “mits tegenprestatie van herstelling en onderhoud van de molen door de Gemeente De Haan”. Nog hetzelfde jaar werd de molen beschermd als monument en in de daaropvolgende jaren gerestaureerd. De molen werd onder meer van nieuwe wieken en een volledig nieuw binnenwerk voorzien.

Nu was de molen echter opnieuw aan restauratie toe. De werken werden geschat op 66.537,90 euro. Daarom vroeg het gemeentebestuur een subsidie aan, die door de Vlaamse Overheid werd goedgekeurd. Er werden twee onderhoudspremies toegekend (voor de buiten- en binnenwerken), voor een totaalbedrag van 35.160 euro.

De nieuwe wieken zouden normaal al in het najaar van 2021 worden geplaatst, maar de molenbouwer vroeg echter uitstel: hij kreeg zijn opdrachten, ook voor andere gemeenten, niet afgewerkt door problemen met personeelsleden en met de levering van het juiste hout.

Maar nu werden de nieuwe wieken dus eindelijk op de molen geplaatst. Net zoals de as en de tandwielen, zijn de wieken helemaal in hout gemaakt, om het authentieke karakter te behouden.
De molen werd ook opnieuw geschilderd.

In het Molenaarshuys naast de molen kunnen bezoekers via virtual reality het fascinerende verhaal van de molen met zijn molenaar ontdekken. In een 10 minuten durend filmpje word je terug geflitst naar het Wenduine van begin 20ste eeuw.