Besparingsplan voor energie

De gemeente werkte een plan uit met maatregelen om energie te besparen.

Op korte termijn

Om het energieverbruik en de daarmee samengaande kosten te beperken, zal de gemeente de openbare verlichting doven tussen 23 u en 6 u, ook in de weekends. De monumentenverlichting wordt gedoofd en in de gebouwen wordt een deel van de lichten gedoofd. De verlichting in de gemeentelijke gebouwen wordt versneld vervangen door LED.

De temperatuur in de gebouwen werd verlaagd tot 19°. Ook de temperatuur in het zwembad en de douches is lager. Een paar gebouwen van de gemeente worden tijdelijk gesloten. Het personeel of de verenigingen die er gehuisvest zijn, krijgen een andere plek. Dat is bijvoorbeeld zo voor het gebouw van de preventiedienst in de Stationsstraat.

De kerstverlichting bestaat al enkele jaren volledig uit LED-lampen, die weinig energie verbruiken en blijft dan ook behouden.

Op middellange termijn

LED-lampen verbruiken veel minder, gaan veel langer mee, en dimmen automatisch tot op 50% na 24u. Nu al is 23% van de openbare verlichting in onze gemeente omgezet naar LED. Tegen 2028 moet dat 100% worden.

Op daken van gemeentelijke gebouwen komen er ook extra zonnepanelen.

Voor het gemeentehuis zelf kan er een verwarmings- en koelsysteem komen op aardwarmte.

Lange termijn

Alle gemeentelijke gebouwen werden doorgelicht en per gebouw werd er een fiche opgemaakt. In heel veel gebouwen zijn extra isolatie, dubbel glas en nieuwe verwarmingsinstallaties nodig. Daarvoor tekent het gemeentebestuur een meerjarenplan uit, zodat die werken in fases kunnen worden uitgevoerd.

Gepubliceerd op  donderdag 29 sep 2022 om 13:52 uur