Duingebied en buurtpark in Wenduine afgewerkt

Na anderhalf jaar werken is het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde in Wenduine heringericht. Het duingebied werd opgewaardeerd, de parking heraangelegd en ook het buurtparkje kreeg een grondige opknapbeurt. Alle werken zijn nu afgerond.

Het heringerichte duingebied is eigendom van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Het gaat dus om een gezamenlijk project van de Vlaamse overheid en de gemeente De Haan.

Het heraangelegd duingebied ging vorige zomer al terug open. Dit stuk duinen is 50.960 vierkante meter groot en werd multifunctioneel heringericht. De wandelpaden in de duinen zijn vernieuwd en heraangelegd in kleiklinkers en halfverharding. Zo zijn ze meteen ook beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De invasieve uitheemse beplanting, zoals rimpelroos, is verwijderd en er is ook heel wat onthard. Op het nieuw verzonken uitkijkpunt in cortenstaal kunnen wandelaars nu uitrusten en genieten van het zicht op de zee en de duinbossen. Ook het betonplatform rond de Spioenkop werd terug genivelleerd en gerestaureerd en de uitkijktoren zelf kreeg een nieuwe verflaag.

Ook de parking aan Park Lange is volledig vernieuwd. 
De parkeerplaatsen en het fietspad werden aangelegd in een milieuvriendelijke waterdoorlatende halfverharding. Het overtollig hemelwater van de parking wordt via de groenzones tussen de parkeervlakken geïnfiltreerd. Er zijn nu 20 parkeerplaatsen meer dan vroeger. Er staan ook 3 elektrische laadpalen waar 6 voertuigen tegelijk kunnen laden. En ook het fietspad, dat over de parking loopt en de Leopold II-laan met de Koninklijke Baan verbindt, is opnieuw aangelegd om de veiligheid van de fietsers te garanderen.

Tot slot kreeg ook het voormalige dierenparkje, aan de overkant van de vernieuwde parking, een grondige opknapbeurt. Het is omgevormd tot een echt buurtpark, met recreatieve mogelijkheden voor jong en oud. Er is een nieuwe petanquebaan, er staan nieuwe bankjes en speeltoestellen en blijkvanger is de grote volière met vogels. Ook het imposante beeld 'Benjamin', aangekocht voor de vorige editie van de kunsttriënnale Beaufort, kreeg zijn definitieve plek in het park.

Gepubliceerd op  dinsdag 25 jun 2024 om 18:00 uur