Erfgoedpluim opnieuw uitgereikt

Met de Erfgoedpluim wil het gemeentebestuur voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden in de kijker zetten. Dit jaar werd de Erfgoedpluim uitgereikt aan twee villa’s: villa La Chaumière en villa Cocorico.

Met de Erfgoedpluim werd in het leven geroepen om voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden in de kijker zetten en de eigenaars die hun erfgoedpand volgens de regels van de kunst hebben gerestaureerd, een schouderklopje te geven.

De Erfgoedpluim wordt uitgereikt op basis van verschillende criteria: het behoud van de erfgoedwaarden en de authenticiteit, het vakmanschap en de kwaliteit van de renovatie en de impact op de omgeving (zowel ruimtelijk als maatschappelijk).

In de beschermde Concessiewijk zijn uiteraard heel wat kandidaten te vinden: veel panden werden de voorbije jaren kwaliteitsvol gerenoveerd en zijn een mooi voorbeeld voor andere te renoveren woningen. Maar evenzeer belangrijk is het ‘niet-beschermd waardevol erfgoed’ dat zijn authenticiteit nog niet heeft verloren door allerlei ingrepen. Daarom kozen we dit jaar voor villa Cocorico in de Wenduinesteenweg.

Deze karaktervolle villa met Normandische inslag dateert van circa 1910, de garage werd bijgebouwd in 1937. Het is een mooi voorbeeld van de cottage-architectuur uit de belle époque.

Deze villa staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed maar is geen beschermd monument. De eigenaars konden dus geen gebruik maken van een erfgoedpremie, maar renoveerden desondanks hun villa. Het metselwerk, het dak en het schrijnwerk werden vernieuwd en de gevel herschilderd, en dit allemaal met respect voor het behoud van de originele kenmerken.

Omwille van de goede erfgoedzorg en zijn positieve uitstraling naar de omgeving, verdient villa Cocorico deze erkenning.

Daarnaast werd nog een tweede villa bekroond met een Erfgoedpluim. Villa La Chaumière, gelegen aan de Koninklijke Baan, dateert van het interbellum. Deze kustvilla staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed en maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht ‘De Haan Concessie’. Voor de restauratie hebben de eigenaars hierdoor wel kunnen genieten van een erfgoedpremie.

Blikvanger van het pand is het rieten dak met de glooiende dakkapellen en geornamenteerde dakrand. Dit dak en het schrijnwerk werden volgens de regels van de kunst gerestaureerd door een gespecialiseerde firma.

De keuze voor stro als dakbedekking is niet alleen een historische maar ook een milieubewuste keuze. Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het isoleert goed en zorgt voor een lagere energiefactuur. Dankzij de waardevolle restauratie is de villa opnieuw een mooie blikvanger en draagt ze bij tot de herkenbaarheid en de identiteit van de Concessie.

Gepubliceerd op  vrijdag 8 dec 2023 om 15:00 uur