Gemeente binnenkort nog netter dankzij 'Mijn Mooie Straat'

Binnenkort kan je zwerfvuil en sluikstort melden via de app "Mijn Mooie Straat", een platform van Mooimakers. Dit initiatief kadert in de opmaak van een vernieuwd vuilnisbakkenplan, waarmee de gemeente nog meer wil inzetten op een nette gemeente.

De Haan heeft altijd al de ambitie gehad om de properste badplaats van het land te worden en zet dan ook al lang in op preventie en sensibilisering.

In 2017 maakte de gemeente een ‘Afvalbakkenplan’ op, om de hele gemeente van voldoende vuilnisbakken te voorzien. Intussen werden al heel wat extra vuilnisbakken bij geplaatst, en sommigen veranderen van plaats. Daarom is het plan aan een update toe.

En de gemeente gaat direct ook een stapje verder: door het plan te digitaliseren via de applicatie ‘Mijn Mooie Straat’, kan ze de werking rond openbare netheid nog verder professionaliseren en de inwoners stimuleren hun beste beentje voor te zetten.

De app ‘Mijn Mooie Straat’ werd ontwikkeld door Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Via het platform kunnen zwerfvuilopruimers in alle deelnemende gemeenten in Vlaanderen schade, sluikstort en vandalisme melden.

‘Mijn Mooie Straat’ registreert opruimsessies en houdt de routes bij van elke zwerfvuilvrijwilliger en vereniging die online inlogt op deze app. Die routes kunnen dan geraadpleegd worden door alle gebruikers. De ‘ploggers’ kunnen ook ingeven waar ze hun verzamelde zwerfvuil achterlaten.

De app deelt deze informatie met de milieudienst en op basis van die input brengen de medewerkers zowel de plekken in kaart die vaak schoongemaakt worden als de plekken waar extra aandacht nodig is. Zo kan duidelijk worden waar bijvoorbeeld extra vuilnisbakken of hondenpoepbakken nodig zijn, of waar vuilnisbakken staan die nauwelijks niet gebruikt worden. Op basis van deze gegevens kunnen we bijsturen waar nodig.

De gemeente zal binnenkort ook een mobiele camera huren van afvalintercommunale IVBO. Deze mobiele camera kan onder meer ingezet worden aan het onbemande mini-recyclagepark in Wenduine, om toezicht te houden op deponeren van zwerfvuil en op te treden waar nodig.

Gepubliceerd op  donderdag 2 mei 2024 om 08:39 uur