Hernieuwde Grotestraat feestelijk geopend

Na meer dan twee jaar van intensieve werkzaamheden is de heraangelegde Grotestraat in De Haan feestelijk geopend. De officiële heropening werd gevierd met een wandelconcert van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan en een traktatie voor alle bewoners.

Het gemeentebestuur investeerde deze beleidsperiode aanzienlijk in de verbetering van de weginfrastructuur. We maakten een mooie inhaalbeweging, onder meer met de vernieuwing van enkele grote verkeersassen als Vosseslag, de Ringlaan in Wenduine en de Grotestraat in het centrum van De Haan. 

De omvangrijke werken in de Grotestraat gingen op 28 maart 2022 van start. Er werd een volledig nieuw rioleringsstelsel aangelegd. Het gemengde stelsel is vervangen door een volledig gescheiden rioleringsstelsel, waarbij regen- en afvalwater apart worden afgevoerd, zoals het hoort. Ook de rijweg en de voetpaden zijn vernieuwd. Hierbij is rekening gehouden met de vraag van de lokale bewoners om meer parkeerplaatsen en een beter evenwicht tussen de bewoners, voetgangers, voertuigen en fietsers te creëren.

Een proefproject wees uit dat éénrichtingsverkeer veiliger is voor alle weggebruikers en werd dus behouden. 
Langs weerszijden van de rijweg ligt een voetpad van minstens 1,5 meter en er zijn verhoogde parkeervakken van 2 meter. 
In het deel van de Grotestraat tussen de Duinenweg en de Maurice Maeterlincklaan is gekozen voor éénzijdig parkeren aan de kant van de onpare huisnummers en een fietspad aan de kant van de pare huisnummers. En tussen de Maeterlinckstraat en Warvinge rijden de fietsers op een aanliggend verhoogd fietspad.

Aansluitend werden ook de voetpaden op het kruispunt Bredeweg – Stationsstraat – Kardinaal Mercierlaan verlaagd en breder heraangelegd, werden in de Kardinaal Mercierlaan en Bredeweg fietssuggestiestroken voorzien en werd de Stationsstraat ingericht als fietszone. De werken kosten in totaal € 6.220.695,93 (exclusief btw), het gemeentelijk aandeel hierin was € 1.098.883,80 (exclusief btw).

De straat werd op vrijdag 24 mei feestelijk geopend met een wandelconcert van de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan. Het gemeentebestuur trakteerde de bewoners ook op een drankje. Hiermee willen ze de bewoners van de Grotestraat en de lokale handelaars bedanken voor hun begrip en geduld van de voorbije twee jaar. Wegenwerken brengen onvermijdelijk hinder met zich mee, maar het resultaat is een aanzienlijke opwaardering voor de mensen die er wonen.

Gepubliceerd op  vrijdag 24 mei 2024 om 09:35 uur