Linde Ergo schenkt kunstwerk 'De l'amour' aan de gemeente

De kunstenares, van wie de gemeente een paar jaar geleden de kunstwerken ‘Inner Circle’ en ‘Hope’ kocht, schenkt het populaire beeld ‘De l’amour’, dat op de zeedijk in De Haan staat, aan de gemeente.

De beelden van Linde Ergo kwamen er in 2021, in het kader van het project Sculptures@Sea, een beeldenpark met maar liefst 50 beelden, die verspreid stonden over de kustlijn van Vosseslag tot in Wenduine.

De gemeente kocht na het project enkele kunstwerken aan, waaronder de beelden ‘Inner Circle’ en ‘Hope’ van Linde Ergo. De kunstenares besliste nu om haar derde beeld ‘De l’amour’ aan de gemeente te schenken.

De drie beelden staan op de zeedijk van De Haan en Wenduine. Ze hebben er hun vaste plek en zijn heel populair bij onze bezoekers. Ze worden dan ook vaak gefotografeerd. 

Beeldhouwster Linde Ergo groeide op in een kunstenaarsfamilie en ontdekte al vrij jong haar passie voor boetseren. Ze studeerde beeldhouwkunst aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent en in 1992 verhuisde ze naar New York, waar ze 7 jaar lang woonde en studeerde in het Sculpture Center. Nu woont en werkt Linde in De Haan.

Haar oeuvre omvat zowel kleine als levensgrote bronzen sculpturen die een universele taal spreken en de diepste menselijke emoties uitdrukken.

Vorig jaar stelde Linde bij haar thuis, naast haar eigen beeldhouwwerken trouwens ook schilderijen en tekeningen tentoon van haar vader Ronald Ergo, die als grafisch vormgever o.a. meer dan 20 jaar lang samenwerkte met de bekende kunstenaar Michel Seuphor.

Zowel vader als dochter koesteren een diepe genegenheid voor de zee en onze gemeente.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drie bronzen beelden van Linde allemaal op de zeedijk staan. ‘De l’amour’ en ‘Hope’ staan op de zeedijk van De Haan, ‘Inner Circle’ kan je bewonderen op de zeedijk van Wenduine, ter hoogte van de Rotonde.

Zoals de titel doet vermoeden, gaat ‘De l’amour’ over de liefde: Waar liefde is, is er schoonheid. Schoonheid om je heen kleurt het leven. Liefde overstijgt haat. Liefde is het antwoord.

In deze periode van Valentijn biedt dit prachtige beeld, dat uitkijkt over de zee vanaf de zeedijk, het perfecte decor voor een romantische foto of wandeling.

Gepubliceerd op  vrijdag 9 feb 2024 om 12:00 uur