Merho gevierd met Grote Pluim en muurtekening

Merho is 75 jaar. Omdat de striptekenaar al 15 jaar een trouwe bezoeker is van De Haan, met een vaste schrijfstek in Wenduine, zette het gemeentebestuur de striptekenaar in de bloemetjes met een 'Grote Pluim' én een originele muurtekening, gemaakt door spuitbuskunstenaar Vynck.

45 jaar lang bedacht Merho spannende en grappige avonturen voor De Kiekeboes. Heel wat inspiratie vond de striptekenaar in Wenduine. Zo’n 15 jaar geleden vond hij er zijn ideale schrijfplek. Met zicht op zee sleutelde hij in alle rust aan zijn verhalen. 

Merho mocht deze week 75 kaarsjes uitblazen. Reden genoeg dus voor het gemeentebestuur om hem in de bloemetjes te zetten, met een Grote Pluim én een originele muurtekening.

Grote Pluim

De Grote Pluim werd in het leven geroepen om verdienstelijke inwoners of tweedeverblijvers in De Haan in de bloemetjes te zetten. Het is een blijk van waardering voor mensen die zich op bestuurlijk, sociaal, sportief, cultureel, wetenschappelijk of economisch vlak bijzonder inzetten voor de gemeente De Haan.

Merho wijdde een van zijn verhalen aan onze mooie gemeente: het album ‘Alle Eendjes’ speelt zich immers helemaal in De Haan af. Merho liet zich voor het verhaal inspireren door de Concessie, ons belle-epoquefeest Trammelant en de geest van Einstein, die nog altijd door De Haan waart. Het werd een echt eerbetoon aan onze gemeente en daarom mogen we Merho terecht als een ambassadeur voor onze gemeente beschouwen.

De striptekenaar is trouwens de tweede die deze prijs in ontvangst mag nemen. De Grote Pluim werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Vlaams artiest Koen Crucke, intussen ook al jaren een trotse inwoner van De Haan.

Muurtekening

Naast de Grote Pluim had het gemeentebestuur nog een verrassing in petto voor Merho. Want hoe kan je een tekenaar beter eren dan met een tekening!

De getalenteerde spuitbuskunstenaar Vynck ging aan de slag op een van de muren van het Wielingencentrum in Wenduine. Hij portretteerde Merho, samen met 'zijn' iconische familie, genietend van zijn verdiend pensioen, op één van zijn favoriete plekjes in onze gemeente. Nu kunnen alle voorbijgangers, inwoners én bezoekers, genieten van dit origineel eerbetoon aan de striptekenaar.

Wandeling

Ter gelegenheid van 45 jaar De Kiekeboes ontwikkelde de gemeente vorig jaar trouwens ook al de ontdekkingsroute ‘In het spoor van De Kiekeboes’. Op deze route herbeleef je spannende fragmenten uit het 132ste stripalbum van De Kiekeboes ‘Alle Eendjes’. Tijdens de wandeling vergezellen de stemmen van niemand minder dan de striptekenaar Merho zelf, maar ook weerman David Dehenauw, zanger Koen Crucke en zangeres Ingeborg je met leuke weetjes en anekdotes over onze gemeente.

De ontdekkingsroute is verkrijgbaar in de toeristische infokantoren. Ook het stripalbum ‘Alle Eendjes’ is daar verkrijgbaar (€ 6,95).

Gepubliceerd op  donderdag 26 okt 2023 om 19:00 uur