Natuurherstel in onze duinen

Vanaf 4 december gaan de werken van LIFE DUNIAS van start. Dit project zorgt ervoor dat woekerplanten in onze duinen verdwijnen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor inheemse soorten.

Nog tot eind 2026 pakt het Europese LIFE DUNIAS project woekerplanten aan in de Vlaamse kustduinen. De invasieve planten komen langs de volledige kust voor en bedreigen er de lokale duinnatuur. Om onze unieke kustnatuur te herstellen, is het essentieel dat we ruimte vrijmaken voor de oorspronkelijke duinvegetatie. Dit kan alleen door resoluut en voorgoed alle woekerplanten uit het landschap te weren. 

Vanaf maandag 4 december starten de werken in de Duinbossen van De Haan en vanaf maandag 11 december in de duinreep van Wenduine. Vanaf dinsdag 2 januari starten ook werken in de duinreep tussen De Haan en Fort Napoleon.

Met kraan en trommelzeef verwijdert een externe aannemer onder meer rimpelroos, boksdoorn, mahonie en Amerikaanse vogelkers.

De verwachte hinder bij deze werken is minimaal. We vragen voorbijgangers de signalisatie te respecteren en de werf niet te betreden.

De werken stoppen in april 2024. Nazorg en afwerking van deze werken is voorzien in het najaar van 2024.

Meer info

Gepubliceerd op  donderdag 30 nov 2023 om 15:00 uur