Nieuw telefoonnummer voor melding dode of zieke vogels

Zie je ergens een zieke of dode vogel? Dan kan je dit melden bij de Vogelinterventielijn Kust op het nummer 0465 00 52 31.

Tijdens het voorjaar en de zomer van 2022 lagen de cijfers van besmette zeevogels met vogelgriep heel hoog. Dit had nefaste gevolgen voor verschillende populaties. Het correct melden, registreren, veilig ophalen en vernietigen van de zieke of dode vogels bracht heel wat problemen met zich mee. Een expertenwerkgroep 'vogelgriep aan de Kust' stelde daarom dit jaar een uniforme aanpak voor aan alle kustgemeenten om een verdere verspreiding van de vogelgriep te beperk

De provincie West-Vlaanderen startte daarom samen met het Vogelopvangcentrum Oostende, het Agentschap voor Natuur en bos en vijf kustgemeenten (Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende) een nieuw vogelgriepinterventielijn op. Bij de interventielijn kunnen mensen 7 dagen op 7 mogelijks besmette vogels (zieke of dode) melden en ophalen. Op die manier wordt het risico beperkt dat de vogels te lang blijven liggen en zo mogelijks andere dieren besmetten.

De opstart wordt gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en bos en de 5 deelnemende kustgemeenten, waaronder onze gemeente.

Je kan zieke of dode vogels op ons grondgebied nu dus melden via de Vogelinterventielijn Kust op het nummer 0465 00 52 31.

Meer informatie

Gepubliceerd op  donderdag 29 jun 2023 om 09:42 uur