Er zijn opnieuw verdachte e-mails in omloop die proberen persoonlijke informatie te stelen, toegang te krijgen tot accounts of aansporen om openstaande bedragen te betalen.
Deze berichten lijken afkomstig van betrouwbare organisaties, zoals een incassobureau of zelfs ons gemeentebestuur, maar zijn vals.
Krijg je een e-mail van een zogenaamd incassobedrijf met een aanmaning voor bepaalde belastingen in naam van ons gemeentebestuur, ga daar zeker niet op in! Het gaat om een online fraude (phishing) campagne, gericht naar burgers en bedrijven in onze gemeente.
Phishingmails zien er vaak professioneel uit, met officiële logo's en overtuigende teksten. Ze bevatten soms links naar websites die op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, maar in werkelijkheid zijn ze ontworpen om je gegevens te stelen.
Hoe kun je phishing-berichten herkennen?
- Phishing-berichten proberen vaak een gevoel van urgentie te creëren of dreigementen te gebruiken om ontvangers onder druk te zetten om onmiddellijk actie te ondernemen. Ze kunnen bijvoorbeeld beweren dat je account wordt afgesloten, tenzij je bepaalde informatie verstrekt.
- Verifieer het e-mailadres van de afzender, omdat phishers vaak vergelijkbare adressen gebruiken. Soms is het verschil minimaal.
- Beweeg je muisaanwijzer over links in e-mails om de daadwerkelijke URL te zien voordat je klikt. Zelfs kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben. Scan ook geen QR-codes, als je de afzender niet vertrouwt.
Wat kun je doen?
- Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browsers en antivirussoftware up-to-date zijn om je te beschermen tegen malware.
- Deel nooit wachtwoorden, bankkaartcodes of response-codes via e-mail, telefoongesprekken, sms'jes of sociale media.
- Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Alle berichten die naar verdacht@safeonweb.be worden gestuurd, worden onderzocht op verdachte links.
- Download de Safeonweb-app en blijf op de hoogte van verdachte berichten die de ronde doen. Je vindt de Safeonweb-app vinden in de officiële appstores (App Store en Google Play Store).
- Installeer de Safeonweb-extensie in je Chrome-browser. Deze waarschuwt je wanneer je een onveilige website bezoekt en wanneer het riskant is om je gegevens in te voeren.
- Als je toch gegevens hebt gedeeld, waarschuw dan onmiddellijk je bank en blokkeer je bankkaart via Cardstop. Verander je wachtwoorden en voer een virusscan uit als je vermoedt dat je malware hebt geïnstalleerd. Doe ook aangifte bij de lokale politie.