Meer dan enkel overlast
Hoewel het soms lijkt alsof er steeds meer meeuwen zijn, tonen cijfers het tegenovergestelde: de populatie aan onze kust daalt al een tiental jaren. De zichtbare overlast, vooral rond afval, geeft een vertekend beeld. Meeuwen trekken naar plekken waar eten te vinden is. Vuilniszakken of afval op straat zijn een uitnodiging. Het correct aanbieden van afval helpt al enorm.
Meeuwennesten
Meeuwen keren elk jaar terug naar dezelfde broedplek. Platte daken en beschutte hoekjes, zoals onder zonnepanelen, zijn geliefd. In februari en maart zoeken ze een geschikte locatie en vanaf april bouwen ze een nest. Een meeuwennest bevat gemiddeld twee tot drie eieren, en na drie weken broeden komen de jongen uit.
Wil je voorkomen dat meeuwen jaarlijks op je dak broeden? Dit kan door nesten tijdig te verwijderen voordat er eieren in liggen of door valse eieren te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je alle eieren vervangt, anders keert de meeuw terug. Het kan twee à drie jaar duren vooraleer de meeuw ontmoedigd is en een andere locatie voor zijn nest zoekt.
Meeuwenjongen
Een meeuw is pas na drie jaar volwassen. Jonge meeuwen leren vliegen met vallen en opstaan. Soms landen ze op pleinen, winkelstraten of terrassen en kunnen ze niet meteen weg. Dit noemen we ‘springers’. Het VOC kan ze ophalen, verzorgen en later vrijlaten in een geschiktere omgeving waar ze weinig overlast geven.
Overlast beperken
Meeuwen maken deel uit van onze kustgemeente. Overlast beperken kan met enkele gerichte maatregelen, zoals correct afvalbeheer en het ontmoedigen van nestvorming op daken waar ze directe hinder veroorzaken.
Het meeuwenteam
Van 15 maart tot 15 augustus kan je voor overlast door broedende meeuwen een beroep doen op het meeuwenteam. Zij komen indien nodig ter plaatse om nesten weg te nemen of een legsel te vervangen.
Wil je een beroep doen op het meeuwenteam, dan kan je een aanvraag indienen.