Stationsstraat is de eerste fietsstraat

De Stationsstraat in het centrum van De Haan is de allereerste fietsstraat in onze gemeente. Het gemeentebestuur wil zo inzetten op extra veiligheid voor fietsers.

Het gemeentebestuur investeerde deze legislatuur al heel wat in het hernieuwen van gemeentelijke wegen. De heraanleg van de Grotestraat, een belangrijke verkeersas in het centrum van De Haan, was hierbij één van de grote projecten.

De werken aan de Grotestraat vorderen goed en zouden tegen het einde van het jaar afgewerkt moeten zijn. Momenteel wordt er een nieuwe asfaltlaag gelegd, zodat het verkeer straks weer door kan. 

Ook het kruispunt van de Grotestraat met de Stationsstraat werd aangepakt en het gemeentebestuur maakte van deze gelegenheid gebruik om hier extra aandacht te schenken aan de veiligheid van de fietsers. Daarom werd beslist om van de Stationsstraat de eerste fietsstraat in de gemeente te maken.  

In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan innemen. Auto’s en vrachtwagens mogen in de fietsstraat rijden, maar mogen geen fietsers inhalen en alle weggebruikers mogen er maximum 30 km/uur rijden.  Fietsstraten verhogen dus aanzienlijk de veiligheid voor fietsers, want het autoverkeer wordt beperkt en vertraagd. Dit vermindert het risico op ongevallen tussen fietsers en auto's.

De ervaringen met de fietsstraat in de Stationsstraat, kunnen nuttig zijn voor andere plaatsen in de toekomst.

Gepubliceerd op  vrijdag 20 okt 2023 om 09:22 uur